Lengyelország választ

Elnökválasztást tartanak vasárnap Lengyelországban.

Lengyelországban ötévente tartanak kétfordulós közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.  A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva. A választáson mintegy 30 millió választásra jogosult vehet  részt, ebből mintegy 192 ezren külföldön voksolnak. Az idei elnökválasztáson első ízben levélben is lehet szavazni. 

A szavazatokat az országos választási bizottság döntése nyomán kézzel számlálják, a számítógépes számlálást csak kisegítő módszerként alkalmazzák. A lengyel számvevőszék ugyanis márciusban megállapította: a tavaly őszi önkormányzati választás során akadozó informatikai rendszer továbbra sem kielégítő. 

A PiS, amely megkérdőjelezte a helyhatósági választások hitelességét, az elnökválasztás előtt országos mozgalmat kezdeményezett. Ennek résztvevői külön tanfolyamokon sajátították el, hogyan kell ellenőrizni a választási bizottságok munkáját. Az országos választási bizottság (PKW) pénteki közlése szerint a választást mintegy 100 független külföldi megfigyelő is nyomon követi. A Németországból, Dániából és  Ukrajnából érkező megfigyelőket  a PKW akkreditálta.

A PKW elnöke, Wojciech Hermelinski, a pénteki sajtóértekezleten elmondta: vasárnap éjjel nem közölnek nem hivatalos részeredményeket, de folyamatosan feltöltik az adatokat a PKW honlapjára. Az összesített hivatalos eredményeket legkorábban kedd reggel teszik közzé.

A CBOS lengyel közvélemény-kutató cég szerint a szavazásra jogosultak 73 százaléka szándékozik leadni a voksát. Hasonló arányú érdeklődést mutattak a korábbi elnökválasztásokat megelőző felmérések is, végül azonban ennél kevesebben éltek választói jogukkal.  A 2005-ös és a 2010-es szavazáson 50-55 százalékos volt a részvétel. 

Felmérések szerint szinte biztos, hogy a végeredmény csak a második fordulóban születik meg május 24-én. 

A kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második mandátumért induló Bronislaw Komorowski a legutóbbi felmérések szerint 39 százalék körüli eredményre számíthat, Andrzej Duda támogatottsága pedig  27-31 százalékos. Amennyiben második fordulóra kerülne sor, döntőnek bizonyulhat, hogyan szavaz majd a harmadik legerősebb jelölt, az áprilisi felmérésekben váratlanul előretörő független Pawel Kukiz híveinek a tábora. Kukiznek a voksok 12-13 százalékára számíthat.

A további jelöltek közül csak az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke támogatottsága 5 százalék, továbbá  4-4 százalékot kaphat Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje és Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje. A többi jelölt támogatottsága 2 százaléknál kisebb.

A voksolás egész ideje alatt érvényben van a már pénteken éjfélkor érvénybe lépett kampánycsend.