A lengyel elnök ratifikálta a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést

A lengyel elnök ratifikálta a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést

Andrzej Duda lengyel elnök ratifikálta hétfőn a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést, amelynek értelmében tartóssá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban, derül ki az MTI közleményéből.

A lengyel államfő jóváhagyása révén hatályossá vált dokumentumot augusztusban írta alá Varsóban Mike Pompeo amerikai külügyiminiszter és Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen részt vett Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő, Mariusz Blaszczak, valamint Zbigniew Rau külügyminiszter és Rajmund Andrzejczak, a lengyel hadsereg főparancsnoka. Az Egyesült Államokat Georgette Mosbacher varsói nagykövet képviselte.

A ratifikációs dokumentum aláírását követő beszédében Duda reményét fejezte ki, hogy a szerződés hozzájárul az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének erősítéséhez, az ezt szolgáló infrastruktúra és bázisok fejlesztéséhez, a közös hadgyakorlatok folytatásához, és elősegíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat is.

A közép-európai piacok ezáltal biztonságosabbá válnak az amerikai befektetők számára

 

- hangsúlyozta a lengyel elnök, aki szerint ez a tendencia az utóbbi években a Három Tenger Kezdeményezés keretében történő amerikai szerepvállalásban is kifejezésre jutott.

Utalva az amerikai elnökválasztás fejleményeire, Duda elmondta: az Egyesült Államok jelenleg "nagyon forró napokat" él, ő azonban szeretné, ha a lengyel-amerikai kapcsolatokat továbbá is a szerződés ratifikációs folyamatában megnyilvánuló nyugodt, "minden politikai vihartól és folyamattól független" légkör jellemezné.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok építése, a

jól felfogott, mindkét félnek kölcsönösen előnyös viszony" túlmutat az aktuálpolitikai fejleményeken. Lengyelország arra számít, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök "a megfelelő pillanatban leteszi az esküt, és hivatalba lép

 

- fogalmazott Duda.

A szerződés értelmében a nyugat-lengyelországi

Poznanban létrehozzák az amerikai 5. hadtest előretolt, mintegy 200 fős parancsnokságát, és legalább ezerrel, 5500-ra növelik meg a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát.

Lengyelország a szerződés szerint többek között az amerikai felszerelés raktározását, az amerikai hadsereg által felhasználandó infrastruktúra gondozását biztosítja, fedezi az amerikai katonák elszállásolását, étkeztetését, évi keret szerint az üzemanyagot, összességében évi mintegy félmilliárd zloty (39,3 milliárd forint) ráfordításával.

A szerződésben foglalt, a lengyel hadsereg által is felhasználandó infrastrukturális fejlesztések akár 20 ezer amerikai katona befogadását is lehetővé teszik.