Ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Szokatlan.

Nincs szó ellentételezésről a tankok és önjáró lövegek vásárlásáról szóló szerződésben, amit a magyar állam kötött a német Krauss-Maffei Wegmann-nal - írja a Népszava. A lap a Honvédelmi Minisztériumnál érdeklődött az ellentételezés mértékéről és a következő választ kapták: "a szerződés jelen állása szerint nincs napirenden az ön által említett felvetés."

Mi is beszámoltunk róla, hogy 44 új és 12 használt Leopard 2A7 tankot, valamint 24 PZH önjáró löveget vásárolnak a KMW-től. Korábban jellemző volt, hogy komoly exportberuházások kísérték a nagy volumenű katonai bevásárlásokat, ezúttal viszont úgy tűnik, hogy a német cégnek nem lesz más feladata a járművek leszállításán kívül.

Új harckocsikat vesz a honvédség

Az erről szóló szerződést szerdán írta alá Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban Ralf Ketzel, a Krauss-Maffei Wegmann ágazati igazgatója, Holger Lenz, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport ágazati kereskedelmi igazgatója, és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója. A Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 darab új, a 21.