Les fleurs du mal: a szaúdiak nem kapnak több ugandai egyetemistát, mert verték azokat

A két ország tavaly júliusban kötött egymással megállapodást; mivel az ugandai fiatalok körében magas a munkanélküliség, ezért a kampalai kormánynak az az érdekes ötlete támadt, hogy eladja beajánlja az országban tanuló egyetemistákat a szaúdi háztartásokba, hogy ott nemesedjenek tovább.

Csakhogy ez nem volt éppen gyümölcsöző vállalkozás, a szaúdi munkáltatók ugyanis embertelenül bántak ugandai alkalmazottaikkal, voltak akiket fogva tartottak vagy meg is kínoztak.

Jellemző,

korábban már Indonézia, Etiópia és a Fülöp-szigetek is megtiltotta, hogy állampolgárai Szaúd-Arábiába utazzanak dolgozni, míg alapvető jogaikat nem tartják tiszteletben.

A szunnita, vahhabita abszolút monarchiában valóban nem stimmel valami, és társadalmuk különböző rétegeiben már kérlelhetetlenül rügybe fakadtak a romlás virágai (Les fleurs du mal), mások mellet ez vezetett a jelenlegi Rijád-Teherán konfliktushoz is.

Balogh Gábor az Iránytű Intézet kutatásvezetőjével, Ember Zoltánnal beszélgetett a Közel-Keleten kialakult helyzetről, amely során világossá vált, hogy Szaúd-Arábiának most nagy szüksége van most egy külső ellenségképre:

"a szíriai katonai helyzet nem a szaúdi remények szerint alakul, ahogyan a béketárgyalások menete sem. A gazdaság állapota romlik, a költségvetési hiány rekordokat döntöget, megszorítások lépnek életbe. Emellett ott van a jemeni beavatkozás kudarca, amely a világ egyik legnagyobb katonai költségvetéssel rendelkező állama számára nagyon ciki. A társadalomban eddig soha nem látott feszültségek kezdenek felszínre törni".