Háborús bűncselekmények miatt állítottak bíróság elé Finnországban egy afrikai férfit

Háborús bűncselekmények miatt állítottak bíróság elé Finnországban egy afrikai férfit

Libériában elkövetett háborús és emberiesség ellen elkövetett súlyos bűncselekmények miatt állítottak bíróság elé szerdán Finnországban egy Sierra Leone-i férfit - írja a Magyar Távirati Iroda.

A több mint tíz éve Finnországban élő Gibril Massaquoit a többi között azzal vádolják, hogy közvetve, illetve közvetlenül nők megerőszakolásában, gyilkosságokban, kannibalizmusban és gyermekkatonák alkalmazásában vett részt az 1999 és 2003 között zajlott második libériai polgárháború során.

A finn ügyészség szerint a férfi vezető tisztséget töltött be a Sierra Leone-i Forradalmi Egységfront nevű lázadóhadsereg soraiban, amely beavatkozott a libériai konfliktusba.

Massaquoi, aki Gábriel angyal néven is ismert volt szerdán jelent meg az ügyben eljáró tamperei bíróságon. A finn sajtó szerint az 51 éves férfi szótlan volt a bíróságon.

Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést követelt, ami a finn törvények szerint tizennégy év, Massaquoival szemben, aki tagadta az ellene felhozott vádakat. Massaquoi tavaly márciusban vették őrizetbe Tamperében, ahol családjával lakott és dolgozott.

Nem ő az első nem libériai állampolgár, akit felelősségre vonnak a legalább félmillió emberéletet követelő libériai polgárháborúkkal összefüggésben. A férfi egy szemtanúvédelmi program keretében került Finnországba. A finn bíróság februárban átmenetileg Libériában, illetve Sierra Leonéban fog tárgyalást tartani, hogy meghallgasson több tucat tanúvallomást a rémtettekről, amelyeket állítólag Massaquoi követett el, vagy a parancsára követtek el. Ítélet az ügyben jövő ősszel várható.