Lipótmező üresen áll, holott egyre sürgetőbb az OPNI újranyitása

Sürgető lenne újranyitni az OPNI-t – írja közleményében Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felszólítja a kormányt, hogy a volt lipótmezői Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet végleges sorsáról nyilatkozzon, s ne hagyja tovább enyészni az egykoron nagynevű intézményt. Az ellenzéki erő elismeri, hogy az intézményt korszerűsíteni kell a mai pszichiátriai és neurológiai kezelési módszerekhez, ezért az épületegyüttes modernizálását, azt követően újranyitását javasolja.

A párt szerint az intézmény lassan 10 éves bezárása óta azt tapasztalhatjuk, hogy a pszichiátriai betegek gyógyítási minősége nemhogy javult volna, épp ellenkezőleg, évről évre romlik. Ezt támasztja alá a közelmúltban a megfelelő kezelési és biztonsági eljárások és feltételek hiányában bekövetkezett tragikus esetek növekvő száma a Merényi Gusztáv Kórház és a Szent János Kórház pszichiátriai osztályán.

A Jobbik elengedhetetlennek látja az OPNI korszerűsítés utáni újranyitását, s ezt nemcsak a többi kórház 2007 óta egyre fokozódó túlterheltsége miatt állítja, hanem a pszichiátriai betegek által elkövetendő bűncselekmények számának növekedése okán is. A Jobbik által 2016-ra meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultáció kapcsán szakmai kerekasztalt tervez a párt az egészségügy szakértői és dolgozói számára. Ennek kereteiben kezdi meg a szakmai szervezetekkel a konzultációt az egészségügy érzékeny témáiban.