Lipótmezőn lehet az új fővárosi kórház

Tarlós István és a kerületi polgármesterek többsége is támogatja, hogy az egykori OPNI helyén épüljön fel az új egészségügyi központ.

Az újság csütörtöki cikke szerint Budapest vezetői a napokban egyeztettek az ügyben. Egyértelmű, hogy az új állami kórház helyszínét Budán, a Lipótmező és a Szent János-kórház tengelyében kell kijelölni – összegezte a lapnak a kormány által kért egyeztetések első eredményeit Tarlós István.
 
A főpolgármester szerint számos szempontot kell figyelembe venni, az egyik legfontosabb, hogy a folyamatos ellátás fenntartása érdekében ne egy működő kórház területén, hanem egy fejleszthető ingatlanon épüljön meg az új, központi egészségügyi intézmény.
 
Ennek a célnak az egykori OPNI II. kerületi Lipótmezőn található műemléki épülete és 40 hektáros területe megfelel. Ugyanakkor a tárgyalásokon az is felvetődött, hogy a lepusztult állapotú, szintén jórészt műemléki védettségű Szent János-kórházat, akár ütemezve, de felújítsák – mondta Tarlós István. Hozzáfűzte: természetesen kikérik az egészségügyi szervezetek véleményét. 
 
A főpolgármester szerint az, hogy mindenképpen budai helyszínt javasolnának az új központi kórháznak, nem jelenti azt, hogy más intézményeket be kell zárni.