Eddig több mint 58 millió forintra bírságoltak meg üzleteket az árstoppal kapcsolatban

Eddig több mint 58 millió forintra bírságoltak meg üzleteket az árstoppal kapcsolatban

A fogyasztóvédelmi hatóság az élelmiszer-árstop betartása miatt 2022. február 1. és augusztus 1. között összesen 2828 üzletet (2797 hagyományos és 31 online) ellenőrzött, melyből 410 üzletben (401 és 9) történt jogsértés, tehát a kifogásolási arány 14 százalék - derül ki abból a válaszból, amit Nagy István agrárminiszter küldött Lukács László Györgynek, a Jobbik frakcióvezetőjének. 

Többféle jogsértés is történt: 

  • 280 üzlet nem tartotta be a hatósági árakat,
  • 50 üzletben hiányzott az árstopra vonatkozó tájékoztatás. 

Mivel egy üzletben a jogsértések átfedésben lehetnek, volt olyan üzlet, ahol több jogsértés is előfordult - tájékoztatott a tárcavezető. 

Fogyasztóvédelmi bírság kiszabására eddig 353 esetben, összesen 58 175 000 forint, azaz ötvennyolcmillió-százhetvenötezer forint összegben került sor.

Üzletenként átlagosan több mint 164 ezer forintos egy-egy bírság. 

Június 6. és augusztus 1. között 355 ellenőrzés történt, amiből viszont már 102 esetben történt kifogásolás - azaz az elmúlt időszakban már majdnem minden harmadik boltban bírságoltak a hatóságok emberei. 

Ugyanakkor Nagy István szerint a kiskereskedelmi szereplők alapvető érdeke, hogy partnerek legyenek a lakosság élelmiszer-ellátásának zavartalan fenntartásában, vásárlóközönségük megőrzésében és a gyártók is érdekeltek a termelésben.