Ismét felbukkant a madárinfluenza Magyarországon

Ismét felbukkant a madárinfluenza Magyarországon

A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullottan talált vadon élő madárból, egy nagy lilikből Baranya megyében - tájékoztatta a Nébih pénteken az MTI-t.

Felhívták a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik megóvására, a baromfik vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozására.

Azt írták, a fertőzött vadmadarat egy halastó közelében találták Sumony településen. A madárinfluenza szempontjából a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek, azok ugyanis a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei.

A kórokozó újbóli megjelenése hazánkban a hivatal szerint az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe, hiszen a vonulási útvonalak átszelik az egész országot.

A Nébih aláhúzta: 

a madárinfluenza elleni védekezésben kiemelten fontos a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése. Elengedhetetlen a járványvédelmi előírások szigorú betartása. 

Az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá - hangsúlyozták.

Tájékoztatásában a Nébih arra is kitért, az esetet az EU-s és a harmadik országok felé is jelenteni kell, ugyanakkor kereskedelmi korlátozás vadmadár fertőzése esetén nem lép életbe. A hivatal szerint a hazai előírások szigorítására egyelőre nem kell számítani, azonban a szakemberek a járványügyi helyzetet folyamatosan elemzik.