Lakosságcsere: A Jobbik szerint a makói Continental gyár dolgozóinak elbocsátása intő példa az egész ország számára

Lakosságcsere: A Jobbik szerint a makói Continental gyár dolgozóinak elbocsátása intő példa az egész ország számára

Orbán Viktor és a Fidesz világszerte azzal reklámozza Magyarországot, hogy itt olcsó a munkaerő és a munka törvénykönyve szinte bármit megenged a munkáltatóknak – emlékeztetett az ellenzéki párt. Ezen kívül egyre több helyen vendégmunkásokra cserélik a magyarokat. Ennek akar megálljt parancsolni a Jobbik-Konzervatívok.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselői a Makón, a Continental azon autóalkatrész-gyára előtt tartottak sajtótájékoztatót, ahonnan az év végével 50 magyar munkavállalót bocsátanak el és ázsiai vendégmunkásokkal helyettesítették őket.

A több tíz éve itt dolgozó magyarok betanították az ázsiai migránsmunkásokat, és most egy faliújságról értesültek, hogy holnaptól nincs munka. Ez egy nagyon szép karácsonyi ajándék a Fidesztől

– értékelte a helyzetet Bencze János, majd hozzátette: ez a példa tökéletesen megmutatja, hogy mi vár Magyarországra, mi vár a magyarokra, ha behoznak ide 500 ezer olcsó, ázsiai vendégmunkást, és velük kell versenyezni az alacsony bérekért.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta: a magyar vidéken ez már egy általánosan jelenlévő probléma. Sok üzemben jellemző gyakorlat, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkező magyar dolgozókat nem foglalkoztatják tovább, helyükre pedig vendégmunkásokat vesznek fel. Ez kiemelten sújtja ez a kisgyermekes édesanyákra vagy a cigány származású alkalmazottakra. „Vagy azt mondták, hogy túl nagy szájuk volt, vagy pedig az édesanyáknak finoman megüzenték, hogy mivel hazajárnak a beteg gyerekhez, így nincs rájuk szükség.”

Helyettük választották a fideszes oligarchák cégei és a külföldi multicégek az ázsiai migránsmunkásokat, hiszen nekik a családjuk otthon van, nem mennek senkihez haza, és szabályos rabszolgaként tartva a végtelenségig lehet őket dolgoztatni.

Bencze János rámutatott: őket rendkívül olcsón lehet dolgoztatni, ezzel a Fidesz elveszi a lehetőséget a tisztességes magyar munkavállalóktól, hogy megtörténjen az európai bérfelzárkóztatás. Hozzátette: Makó azért is jelképes helyszín, mert ez Lázár János fideszes építési és közlekedési miniszter új székhelye. A jobbikos politikus kíváncsi lenne, mit szól Lázár a mostani esethez. „Hogy védi Ön a makói munkavállalókat, mit tett Ön, hogy Makón ez ne történjen meg, illetve mit tesz azokért, akik elvesztették a munkájukat?” – tette fel a költői kérdést a Fidesz-kormány tagjának.

„Többszázezer harmadik világbeli munkavállalóval nem lehet és nem szabad olcsóságban versenyezni!”

Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke és parlamenti képviselője szerint

Magyarországon tort ül a szociopata, neoliberális dogma, az a gazdaságfilozófia, ami gyakorlatilag eldobható biorobotként tekint a koránkelő és keményen dolgozó kisemberekre, akikről a hetedik bőr lenyúzása után nem tudnak egy újabb bőrt lehúzni.

Rámutatott: a fideszes cégek és a hasonlóan gondolkodó multinacionális vállalatok gond nélkül kirúgják és eldobják őket, és ázsiai „migránsmunkásokra” cserélik őket. Orbán Viktor 2014-ben egy Szaúd-Arábiában tartott gazdasági konferencián azzal reklámozta Magyarországot az arab befektetőknek, hogy „a minőségéhez képest meglepően olcsó a magyar munkaerő, és rendkívül rugalmas a munka törvénykönyve” – emlékeztetett a jobbikos képviselő. Ugyanezt fogalmazta meg egy 11 milliós karórával a csuklóján Parragh László, aki azt mondta, hogy „a versenyképességünk alapja még ma is az olcsó munkaerő”. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke máskor azt is hozzátette, nem szeretném kipróbálni, hogy lehet 300 ezerből megélni.

A Jobbik-Konzervatívok álláspontja szerint egy normális ország versenyelőnyét nem az alulfizetett, kizsigerelt dolgozók és a munkáltatóknak szinte mindent megengedő munka törvénykönyve jelentik. Hanem a nagy tudásssal rendelkező, jól megfizetett, elégedett dolgozók jelentik

– szögezte le Ander Balázs

Szerinte az egyre globalizálódó munkaerőpiacon többszázmillió harmadik világbeli munkavállalóval nem lehet ilyen alapon versenyre kelni, mert mindig lesznek olcsóbbak. Hozzátette: ha a magyar kormány számára ez jelenti a gazdaságpolitikát, akkor Magyarországra nagyon szomorú sors vár, gyakorlatilag cselédek leszünk, sőt már vagyunk is. A makói példa jól szemlélteti, hogy ha nem lehet már tovább kizsigerelni a magyar munkavállalókat, akkor helyettük külföldről olcsóbbakat hoznak – emelte ki a jobbikos képviselő hozzátéve: ő és pártja egészen más utat képzel el a magyar társadalom számámra.

„Most Makó volt soron, de több helyen ugyanez történt, és országszerte bárhol előfordulhat, hogy migránsmunkásokra cserélik a magyarokat.”

– tette hozzá Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke. Hangsúlyozta: az ellenzéki párt célja az, hogy mások ne kerüljenek ilyen helyzetbe, ezért fontosnak tartják, hogy minél több magyar ember megtudja, mire készül az Orbán-kormány. Ezért is indították az "Igazság Fala nevű országos kampányukat, illetve az ezzel egyidőben zajló online népszavazást, ahol aláírásunkkal tiltakozhatunk a magyar dolgozók ázsiai migránsmunkásokra való lecserélése ellen. „Migránsmunkások helyett, normális béreket! Ezt képviseli a Jobbik-Konzervatívok” – szögezte le a párt országgyűlési képviselője.

A Jobbik online népszavazása a STOPmigránsmunkások! oldalon érhető el.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)