Magyar Péter és a halott magyar diplomata is fejfájást okoz a NER-ben

Magyar Péter és a halott magyar diplomata is fejfájást okoz a NER-ben

Stefano Bottoni véleményezte a Magyar Péter-jelenséget, és a történész arra is rámutat, máig nem tudni, hogyan halt meg egy magyar diplomata.

Magyar Péterről is kifejti véleményét Stefano Bottoni olasz és magyar szülőktől származó történész, akinek A hatalom megszállottja című, Orbán Viktorról szóló könyve sokáig vezette Magyarországon az eladások listáját. Véleménye szerint

a pedofilbotrányt lehet, hogy még megúszták volna Orbánék, de a rendszerből kilépő Magyar Péter miatt most kezd komolyabbra fordulni a dolog.

„Minden rendszer akkor kezd bukni, vagy akkor inog meg komolyan, főleg egy olyan zárt, kasztos rendszer, mint a Fideszé, mint a NER, ha nagyon belső emberek kezdenek kihullani. Ez egy elég komoly szabály”

– fogalmaz a jelenségről Bottoni.

Varga Judit volt igazságügyi miniszter egykori férjével szemben begyújtották a NER elhárító gépezetét, amelynek okát a történész abban látja, hogy összemérték erejüket Magyar Péterrel, és a friss pártalapító startból erősebbnek bizonyult.

Volt hívóereje, ami Orbánéknál a nullához közelített.

Úgy látja: „Hát ezt nem is kell hangsúlyozni, mennyire durva. És ezt nem bírták ki.”

Ezért máris elkezdődött Magyar Péternek a lejáratása, amihez egy olyan 2020. december 29-i esetet ástak elő, amikor családi viszály zajlott a volt feleségével, Varga Judittal. Családon belüli erőszakként próbálja ezt beállítani az a kormány, amely nem ratifikálta az isztambuli egyezményt – jegyzi meg az ellentmondásos helyzetről Bottoni. „Ez arról szól, hogy a Rogán Műveknél kitalálták, hogy Magyar Pétert le lehet foglalni pár hétig ezzel. Ez már a demokrácia lerombolása utáni armageddon, amikor macsétával járnak az utcán artikulálatlanul ordibáló emberek. Tehát itt megszűnt a politikai szövet. Volt TGM-nek a törzsi fogalmakról szóló esszéje, ez ennek a kvintesszenciája. Azt gondolom, ebből visszatérni nem lehet” – fejtette ki.

Nem ő a messiás

Arról, hogy miért gyakorol láthatóan nagy hatást Magyar Péter, Bottoni azt mondja, hogy nem azért, mert ő lenne a messiás. Szerinte több ok húzódik meg a jelenség mögött. Azt állítja, hogy a magyar egy kasztosított társadalom, amelyben a származás számít, Magyar pedig „egy nagyon komoly családból jön”.

A Mádl család ugyanis szerinte magyar jogászi körökben megkerülhetetlen. Ezt nem négy év alatt szerezte meg, ez generációk óta meghatározó dolog. Van egy olyan társadalmi és kulturális tőke nála, ami arra jogosítja, hogy fellépjen

– érvelt.

Ugyancsak okként azt említi, hogy „Magyar tényleg fideszes. Amikor ő szandizik, gergőzik, azt igazolja vissza, hogy ő tényleg insider volt, és ezt nem játssza el, tényleg volt ilyen partin, vacsorákon, tényleg hallotta ezeket, és tényleg sok mindent tud, amiből nekünk elmondott három százalékot. De ott van nála a rendszer működéséről szerzett mély tudás.”

Mi a helyzet a halott diplomatával?

Sok, hallatlanul érdekes politikai kérdést is érint Bottoni az interjúban, amelyek között megemlít egy különös halálesetet is, amelyről a Magyar Hang februárban írt, és amelyre hónapok óta nincs megnyugtató válasz az illetékesektől.

Hóvári János diplomatáról, turkológusról és történészről van szó, aki tavaly augusztus 6-án halt meg, s máig rejtélyes körülmények között.

A lap a körülményekről azt írta, hogy a diplomata kiesett egy monacói, 9. emeleti lakás ablakán, temetését pedig meglehetősen későn, több mint két hónappal a haláleset után, október 9-én tartották Budapesten. A Magyar Hang kérdéseket intézett a monacói rendőrséghez, de levelükre nem válaszoltak.

Annyit tudtak meg, hogy a haláleset során volt rendőrségi vizsgálat, és azt már lezárták, amelynek szakértőjük szerint két oka lehet: vagy nagyon egyértelmű az ügy, és nem volt szükség hosszas vizsgálatra, vagy a (francia?) titkosszolgálat átvette a helyi rendőrségtől az esetet. Január közepén az újság a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályánál is érdeklődött, és bár azóta eltelt két hónap, de Szijjártó Péteréktől még semmilyen választ sem kaptak.

(Címlapkép: Magyar Péter ügyészségi meghallgatása után 2024. március 2-án. Béli Balázs/Alfahír)