Magyar György: Nem így képzeltük el az előválasztást, az ambíciók veszélyeztetik az összefogást

Magyar György: Nem így képzeltük el az előválasztást, az ambíciók veszélyeztetik az összefogást
"Mi nem így képzeltük el az előválasztást"

- ezzel a baljós című jegyzetével foglalta össze a helyzetet Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke. Az ügyvéd több praktikus kérdésről is szót ejt, így többek között kitér arra, hogy nem számít komolyabb informatikai problémára, illetve arról is ír, hogy bár izgalmasabb a verseny, de szerinte kevesebben mennek majd el szavazni a második fordulóban. Elégedett lenne az 5 százalékos részvétellel.

"Karácsony Gergely és a jobbikos Jakab Péter, illetve a momentumos Fekete-Győr András eddigi támogatói nem biztos, hogy elmennek szavazni, hiszen az ő jelöltjeik nincsenek többé versenyben, s Márki-Zay Péterre és/vagy Dobrev Klárára ezek után nem akarnak átszavazni. Egyelőre nemigen tudni – vélem én –, hogy Karácsony pénteki visszalépése milyen hatással lesz az előválasztási aktivitásra"

- írta a civil szervezőket képviselő Magyar György. 

Kiszáll az előválasztásból a Civil Választási Bizottság, ha Karácsony és Márki-Zay együtt indulnak

Kizártnak tartom jogászként, hogy egymás mellett szerepeljenek a szavazólapon. Ez megcsúfolása a versenyszabályoknak! Így értékelte lapunknak Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt és nem egymás ellen, illetve Dobrev Klára ellen indulnának miniszterelnök-jelöltként az előválasztás második fordulójában.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a budapesti főpolgármester kiszállásának olyan üzenete lesz az ellenzéki szavazók egy részének, hogy minek a második körben elmenni előválasztani, mert az egyszerű, hétköznapi polgárok úgysem tudják befolyásolni az eseményeket, a közélet alakulásáról valójában továbbra is főleg a politikusok döntenek.

"Így jobban örültem volna annak, ha a második előválasztási fordulóban mindhárman megmérettetik magukat"

- írta a Civil Választási Bizottság elnöke.

Magyar György nem tudja szó nélkül hagyni, ha most az előválasztás, mint az ellenzék 2010 óta legígéretesebb politikai innovációja hitelességét bárki aláássa.

"Magam is egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, ami megvalósulni látszott, de eszünkbe sem jutott, hogy homok kerülhet a gondosan kimunkált gépezetbe. A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli"

- szögezte le, hozzátéve: az egyik szeme így sír, a másik nevet.

"Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak"

- utlat a Márki-Zay-Karácsony páros küzdelmére. 

A civilek úgy vélték, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztak. Pedig a játékszabályok világosak voltak - írta: a miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztása kapcsán két fordulót tartanak, ha az első körben senki nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A megállapodás szerint az a három politikus mehetett volna tovább, aki megkapja a voksok legalább 15 százalékát.

"Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem: az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók? Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem,

szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak.

Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél"

- zárja jegyzetét Magyar György.