Koccanásos baleset miatt egy hétig Ohióban vesztegelt az egyik honvédségi Falcon repülőgép

Koccanásos baleset miatt egy hétig Ohióban vesztegelt az egyik honvédségi Falcon repülőgép

Majdnem két hete, február 1-jén az Egyesült Államokban szenvedett balesetet a Magyar Honvédség egyik Dassault Falcon 7x repülőgépe – tudta meg a 24.hu. A gép a kecskeméti katonai repülőtérről indult.

A Szijjártó Péter külügyminiszter által is sűrűn használt 606-os lajstromjelű Falcon az Ohio állambeli Columbus repülőterén ütközött össze egy tartálykocsival.

A honvédség másik Falconja, a 607-es lajstromjelű gép február 4-én ment érte, amely egy New York-i kitérő után repült vissza Magyarországra.

A baleset tényét megerősítette a lapnak a Magyar Honvédség. Mint kiderült, a gép felszálláshoz készülődött, amikor összeütközött a földi személyzet egyik járművével, egy tartálykocsival.

A HM szerint a 606-os katonai lajstromjelű katonai gép kisebb sérülést szenvedett, ugyanakkor a baleset körülményeiről és a repülőgépet ért károkról már nem árultak el részleteket, ahogyan arról sem, kit szállított eredetileg.

Ami viszont biztos, hogy a Falcon a helyszíni javítás után csak február 10-én tudott visszatérni Magyarországra. Ezzel a géppel repült egyébként február 8-án Szijjártó Péter a soproni kihelyezett kormányülésről az üzbegisztáni Taskentbe.

A lap megjegyzi, hogy a magyar külügyminiszter 2022-ben összesen 110 alkalommal repült valamelyik Falconnal.