"Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja"

"Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja"

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni - mondta az MTI szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Szijjártó nem szakítja meg szabadságát az afganisztáni események ellenére sem

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára számolt be a sajtónak az afganisztáni helyzetről, miután Szijjártó Péter miniszter szabadságon tartózkodik és nem is tervezi megszakítani azt a rendkívüli helyzet ellenére sem - írja a 444. Szijjártó távollétében Magyar Levente vett részt az uniós külügyminiszterek videókonferenciáján is, ahol a legfrissebb afgán fejleményeket tárgyalták meg.

Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek - tette hozzá.

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek,

"őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk"

- közölte az államtitkár.

Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja - jelentette ki.

A felelőtlen afganisztáni csapatkivonás nyomán akár több millióan is elhagyhatják az országot - folytatta -, de Magyarország a migrációs nyomás ellenére sem fogja megnyitni déli határzárát.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok vezette nyugati szövetség korábban elképzelhetetlen, megalázó helyzetbe került. Jelenleg a tálibok jóindulatán múlik, hogy ki tudják-e menekíteni állampolgáraikat és az őket segítő afgánokat. Mindez egy húsz éve tartó, negyedmillió áldozatot követelő háború után történik.

Magyar Levente közölte: az ezzel kapcsolatos uniós külügyminiszteri találkozó eredménye kiábrándító, Európa bénultan figyel, sajnálkozó nyilatkozatokat tesz közzé arról, hogy veszélybe kerültek az emberi jogok, pedig befolyásos szereplője is lehetett volna az eseményeknek.

A pápai repülőtérről induló szállítógépek teljesítenek Afganisztánnal kapcsolatos feladatokat, de NATO-parancsnokság alatt állnak, ezért erről több információ nem adható - mondta az államtitkár.