Közel félmilliós karácsonyi jutalmat kaptak közpénzből a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank dolgozói

Közel félmilliós karácsonyi jutalmat kaptak közpénzből a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank dolgozói

A Magyar Nemzeti Bank idén is jelentős összeget fordított az adófizetők pénzéből a jegybanki dolgozók karácsonyi jutalmazására

- írja a 24.hu. Mindezt akkor teszi a havi ötmillió forintot zsebre vágó Matolcsy György vezette MNB, amikor a gazdaság valamennyi szektorát egyre súlyosabban érintik a koronavírus-járvány második hullámának negatív hatásai.

A Magyar Nemzeti Bank idén valamivel több mint nettó 450 millió forintot osztott ki összesen 950 „kiemelkedő teljesítményt nyújtó” munkavállaló között. 

2020-ban majdnem kétszázzal többen kaptak idén jutalmat, mint tavaly. A lapnak azt írta az MNB, hogy a jutalmazottak 90 százaléka nem vezető beosztású. Közölték, a jutalmakról a munkáltatói jogkör gyakorlója a szakterületek vezetőinek javaslata alapján döntött.

Tájékoztatásuk szerint átlagosan egy-egy dolgozó nettó 473 713 forint jutalomban részesült.

Az elmúlt években egyébként így alakult a prémiumok összege:

  • 2017-ben 151 millió,
  • 2018-ban 339 millió,
  • 2019-ben 460 millió,
  • idén pedig 450 millió volt, amit szétosztottak a dolgozók között.

A jegybank tájékoztatása szerint az MNB az elmúlt éveket folyamatosan pozitív eredménnyel zárta, így az MNB működése nemhogy nem jelent terhet a költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek, hanem 2020-ban már rekordméretű, 250 milliárd forint osztalékot is fizetett. Az MNB a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállalók részére kifizetett jutalmat tehát a gazdaságos működéséből fakadó eredményéből biztosította.

Hozzátették, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei, valamint a Monetáris Tanács tagjai a szokásos havi béren felül prémiumot, jutalmat idén sem kapnak.

Tavaly a jegybank azt is kiemelte, hogy nem adófizetői pénzből biztosították a jutalmakat, ami igencsak furcsa magyarázat, hiszen valójában az MNB összes bevétele és kiadása közpénznek minősül. Idén egyébként már nem állították, hogy nem közpénzről van szó.