Már a nemzeti kereskedelmi szövetség is az élelmiszerárstop mielőbbi megszüntetését kéri

Már a nemzeti kereskedelmi szövetség is az élelmiszerárstop mielőbbi megszüntetését kéri

Arra kérik a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki, mivel az adatok alapján tavaly akár több mint négyezer üzlet is bezárhatott az árstop okozta nyomás miatt. 

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, mivel úgy látják, hogy az intézkedés nem érte el célját – írja az atv.hu.

A CBA-t, Manna-t, Ronit, Prímát és a Reál hálózatot is tömörítő szövetség főtitkára, Neubauer Katalin a televízió híradójának elmondta: a háború, az aszály és az energiaárak emelkedése miatt fenntarthatatlanul súlyos pluszterheket jelent a boltosoknak, hogy a hatósági áras termékeket még mindig a 2021. október 15-ei árakon kell forgalmazniuk. 

Az adatok alapján tavaly akár több mint négyezer üzlet is bezárhatott az árstop okozta nyomás miatt.

A szövetség szerint „nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség”, ezért mielőbb tárgyalásokat kezdeményeznek a döntéshozókkal.

Úgy gondolják, nem ért célt az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, ezért arra kérik a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint a legnehezebb helyzetben a vidéki kis és családi vállalkozások vannak. A nagyobb láncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük.

Hornyák József, a Portfolio makroelemzője azt mondta az ATV-nek: a tavalyi első féléves adatokból kalkulálva „akár több mint négyezer kisbolt is bezárhatott” a múlt évben. Szerinte idén sem várható kedvező változás ebben, legalábbis a szakértők 2023-as inflációs előrejelzései alapján.

A Jobbik lenullázná az áfát az alapvető élelmiszerek, a gyermeknevelési cikkek és a rezsiszámlák terén

Mint ismert, a Jobbik régóta sürgeti az áfa lenullázását az alapvető élelmiszerek, a gyermeknevelési cikkek és a rezsiszámlák terén, hogy ezáltal kézzelfogható segítséget nyújtson az érintett családok számára. A nulla százalékos áfát követelő határozati javaslatukat több alkalommal is benyújtották, ám a fideszes többség mindig lesöpörte azt az asztalról.

A konzervatív jobboldali párt hónapok óta arról beszél, hogy az ársapka egy kommunista módszer, hosszútávon nem megoldás, az infláció ellen sem segít, ellenben a boltosokat nehéz helyzetbe sodorja, közben pedig az Orbán-kormány a rekordmagas áfával folyamatosan nyerészkedik.