Ismét olimpiával próbálkozna Magyarország?

Ismét olimpiával próbálkozna Magyarország?

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége szerdai ülésén döntött a Budapest 2032 bizottság létrehozásáról, amelynek vezetőjévé Szalay-Berzeviczy Attilát választották - írja a Magyar Olimpiai Bizottság oldala.

A szervezet honlapja azt írta, hogy Budapest 2032 Bizottság létrehozásáról, valamint elnöke és tagjainak megválasztásáról a MOB elnöksége egyhangúan döntött.

„2021-ben egy olyan évhez érkeztünk, amikor kijelenthető, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság nem végezné jól a feladatát, ha nem foglalkozna komolyan a 2032-es olimpia megpályázását és megrendezését megelőző kérdésekkel, ne állítana fel erre vonatkozóan egy csapatot, és ne tenne lépéseket arra vonatkozóan, hogy az ügyet és annak feltételrendszerét szervezeti keretein belül alaposan megvizsgálja. Az eddigi tapasztalatok alapján az várható, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hét évvel korábban, azaz 2025-ben dönt a 2032-es helyszínről, tehát a pályázó városoknak jelen rend szerint, legkésőbb 2023-ban jelezniük kell pályázati szándékukat”  – mondta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Mint írták: a kérdés átgondolása és körültekintő mérlegelése azt jelenti, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság január 27-én egy 8 tagból álló bizottságot hozott létre.

„A bizottság feladata kizárólag annak a kérdéskörnek az átfogó vizsgálatára terjed ki, hogy lehetséges-e, illetve érdemes-e Budapestnek megfontolni azt, hogy beadja-e a 2032-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatát. Egy minden részletre kiterjedő megvalósíthatósági és makrogazdasági hatástanulmány elkészítése és bemutatása a fő feladat, ami egy másfél éves komplex folyamat lesz, amiben a korábbi pályázatok minden elemét újra kell gondolni. Fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy ’mit tudunk, és az mire elég" – magyarázta Szalay-Berzeviczy Attila.

Budapest mint lehetséges házigazda eddig tíz alkalommal vetődött fel (1896, 1916, 1920, 1936, 1940, 1944, 1960, 2012, 2020 és 2024).