A Magyar Orvosi Kamara a stadionok bezárását kéri és elítéli a koronavírust tagadókat

A Magyar Orvosi Kamara a stadionok bezárását kéri és elítéli a koronavírust tagadókat

Levélben fordult Kásler Miklós emberi erőforrások- és Pintér Sándor belügyminiszterhez a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége pénteken azért, mert „legmélyebb szakmai meggyőződésük szerint” az újabb, „katasztrófával fenyegető második hullám” indulását jelző számok ismeretében a kormány hatékony és azonnali intézkedéseire van szükség.

A MOK szerint a közösségi megelőzés ismételt megerősítése van szükség, ami lényegében a maszkviselés propagálását és ellenőrzését jelenti, valamint

a tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztését.

Emellett kiterjesztett lakossági tesztelést kérnek és aktív kormányzati jelenlétet, példamutatást a kommunikációban, továbbá határozott fellépést sürgetnek a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen.

A MOK szerint az egészségügyi ellátórendszert fel kell készíteni a járvány második hullámának eredményes kezelésére.

„Értve azt, hogy nem rendelhető teljesen alá a gazdasági érdek a járványügyi szempontoknak, véleményünk szerint a fenti intézkedések meghozatala halasztást nem tűr, és ebben kérjük döntéshozóink segítségét, valamint a lakosság együttműködését”

- közölte a Magyar Orvosi Kamara elnöksége.

A kamara csütörtökön külön közleményben határolódott el azoktól az orvosoktól, akik a közösségi médiában azzal futnak be egyre nagyobb karriert, hogy hangosan tiltakoznak a koronavírussal szembeni óvintézkedések ellen, sőt az egész járvány létét megkérdezőjelezik.

„A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a Területi Szervezetek vezetőinek döntő többsége által aláírt állásfoglalással összhangban a leghatározottabban elhatárolódik az utóbbi hetekben mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó, a SARS-CoV-2-es vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát megkérdőjelező csoportoktól, az azokat vezető orvosoktól, gyógyszerészektől és egyéb végzettségű önjelölt igazságosztóktól”

- fogalmaztak.

A MOK-nak, mint szakmai testületnek a feladatai közé alapvetően nem tartozik az összeesküvés-elméletek cáfolata, a szólásszabadságba pedig normális körülmények között mindenféle tudománytalan badarság terjesztése belefér – írták, hozzátéve, a hangadók közé tartozik a MOK egyik vezető tisztségviselője (a Heves megyei területi szervezet helyben választott elnöke), és a terjesztett tanaik a járvány elleni védekezés hatékonyságát veszélyeztetik.

„Ezúton tehát a MOK vezetése elhatárolódik dr. Pócs Alfréd ortopéd sebész, harcos 5G elleni aktivista, valamint az “Orvosok a tisztánlátásért” Egyesület vezető tagja által a COVID-19 pandémia kapcsán tett kijelentésektől, azokat igen jelentős részét tudományosan megalapozatlannak, félrevezetőnek és hamisnak bélyegezve.

Hasonló módon elhatárolódunk saját kamaránk tagjai közül dr. Tamasi József, kamaránkon kívül egyebek közt dr. Gődény György gyógyszerész által hirdetett összeesküvés-elméletektől, melyek a jelen koronavírus okozta járványveszélyt a média és különböző kormányok, illetve egyéb “háttérhatalmak” okozta hisztériának állítják be, tagadják a távolságtartás és a maszkviselés tudományosan sokszorosan megalapozott fontosságát a vírus terjedésének lassításában, valamint általános oltásellenes attitűdöt is közvetítenek.

Van olyan is, aki ellen etikai eljárást indítanak:

„Mivel dr. Pócs Alfréd a fenti cselekedeteket a MOK vezetésének és a Területi Szervezetek vezetőinek határozott állásfoglalása és kérései ellenére ismételten megvalósította, az ezirányú kapott felszólítás ellenére nyilatkozatai alatt neve ismételten a MOK Heves megyei elnökeként - azaz MOK tisztségviselőként, és nem magánemberként - jelent meg, ezzel idős honfitársaink és a járványügyi védekezésben dolgozó kollégáink életének veszélyeztetése mellett a MOK, mint köztestület hitelét aláásta, ezért ellene a MOK Elnöksége etikai bejelentést tesz.”

A MOK úgy látja: az, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is ilyen kevés emberáldozattal vészelte át a COVID-19 első hullámát, az időben meghozott korlátozó intézkedéseknek és a magyar emberek (akkor) példás szabálykövető magatartásának volt köszönhető.

Viszont az orvosi hivatással, az emberi élet védelmével ellentétes minden olyan törekvés és megnyilatkozás, amely az egyéni védekezés feleslegességét, haszonnélküliségét hangsúlyozza, és ezzel esélyt ad annak, hogy a második hullám nagyságrenddel több honfitársunk életét követelje - hívták fel a figyelmet.

Péntekre minden eddiginél több új koronavírus-fertőzést azonosítottak Magyarországon, 24 óra leforgása alatt 459 embernek lett pozitív a tesztje.