MOSZ: egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba

MOSZ: egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba

Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke az ATV Start című műsorában elmondta, egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba. Hozzátette, a brit variáns körükben terjed, hiszen sokkal aktívabbak, valamint nem csökkent le még mindig kellő mértékben a találkozások száma.

Az alelnök kitért arra is, mivel sokkal fertőzőbb vírusvariánsról van szó, 60-65 százalékos átoltottság helyett 75-80 százalékosra van szükség. Meglátása szerint

további szigorításra lenne szükség, a meglévő szabályokat pedig szigorúbban betartani. Hozzátette, az orvosok nem értik, hogy miért kommunikálják a nyitást.

A pedagógusok oltása kapcsán elmondta, örülnek neki, azonban a védettség nem fog kialakulni két héttel az oltás után. 

Az alelnök hangsúlyozta, a járványt nem a kórházban lehet megállítani, hanem járványügyi intézkedésekkel. S ugyan valamennyire lehet az osztályok terhelését enyhíteni azzal, hogy bevonják a szakrendelőket, de az onnan érkezők nehezen tudják majd felvenni a ritmust, s nem tudnak helyettesíteni egy intenzíves szakorvost vagy ápolót.

Tóth Judit szót ejtett az ózdi kórház főigazgatójának korábbi kijelentéséről is, miszerint olyan állapotok vannak intézményükben, mint tavaly Bergamoban, az Országos Kórházi Főigazgatóság viszont ezt cáfolta.

A MOSZ alelnöke beszélt több ózdi kollégával, akik megerősítették, hogy súlyos a helyzet, és megköszönte a kórház igazgatójának, hogy kiállt az igazság érdekében, ezt várná ugyanis minden kórház igazgatójától.

Hozzátette, folyamatosan kapnak jelzéseket arról, hogy korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon.

Szerintem nem kell pánikot kelteni, viszont a valóságot be kellene mutatni, nem hamis biztonságérzetet kelteni az emberekben. Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófa medicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek adják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg

– mondta a műsorban.

Kitért arra is, hallott olyat, hogy 65-70 év felettieket nem tudnak lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.