Megint eredménytelen volt a bértárgyalás a postás szakszervezetek és a vezetés között

Megint eredménytelen volt a bértárgyalás a postás szakszervezetek és a vezetés között

 A Magyar Posta vezetése továbbra sem hajlandó munkáltatói alapbért emelni

- mondta az Alfahír érdeklődésére Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke.

Az érdekképviselet vezetője elmondta, annyi változás van az előző heti tárgyaláshoz képest, hogy a Magyar Posta Zrt. igazgatósága 600 millió forinttal megemelte az egyszeri kifizetésre szánt 8.5 milliárd forintos keretösszeget, így tehát a vezetés béremelés helyett továbbra is az egyszeri juttatáshoz ragaszkodik. Azonban csak az öt évnél régebben dolgozó postások kapnák ezt meg, de ők is differenciáltan, a ledolgozott évek arányában 70-140 ezer forint között lenne az egyszeri kifizetés.

Mivel mi a minimum 10 százalékos alapbéremelést akarjuk elérni, és erre hatalmazott fel a tagságunk is, ezért elutasítottuk a menedzsment ajánlatát.

- hangsúlyozta Ádám István.

A folytatásban az érintett szakszervezetek egymással tárgyalnak, de a tagság erőteljesebb nyomásgyakorlást szeretne és tervezik, hogy a kialakult helyzet miatt levelet is írnak Orbán Viktornak.

Ha a miniszterelnök sem hajlandó segíteni, akkor a fokozatosság elve mentén sztrájkbizottságot alakítunk

- tette hozzá a POFÉSZ elnöke. 

Brüsszel miatt nem kapnak a magyar postások béremelést, mondta el megint a vezérigazgató

Nem emelhet bért a Magyar Posta, a vállalat "Brüsszel jóindulatára vár", mivel meg van kötve a keze - szemlézi az MTI Schamschula György vezérigazgató Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatát. Ebből például kiderül, hogy a Magyar Posta Zrt. és az érdekképviseletek között egyetértés látszik abban, hogy a béreket emelni kellene.

Schamschula György vezérigazgató egy hete az Európai Unióra mutogat, mondván a Magyar Posta Zrt. keze meg van kötve, ahogyan a magyar államé is, ezért a felek a Brüsszeli döntéshozók jóindulatára várnak.

Ez egy csúsztatás. A belső átszervezéssel, illetve kölcsön felvételével meg lehetne oldani a béremelést, ezeket ugyanis nem tiltja az Európai Bizottság

- jelezte Ádám István.

A POFÉSZ elnöke szerint a vezetés felrúghatja a munkabékét és amennyiben nem lesz béremelés, óriási fluktuáció várható a Magyar Postánál miközben a minőségi szolgáltatás romlását a lakosság is megérzi.