Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége: Novák küldje vissza megfontolásra a kata-törvényt!

Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége: Novák küldje vissza megfontolásra a kata-törvényt!

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége (MESZK) Novák Katalin Köztársasági Elnök asszonyhoz fordult a KATA törvény kapcsán. A Szövetség nem vitatva a Parlament jogalkotási legitimációját, a törvény megfontolásra történő visszaküldését javasolta. A törvény által bevezetni kívánt változások az adóév derekán lépnének hatályba, nem szolgálva ezzel a közellátás folyamatos biztosítását ezáltal a nemzetgazdaság érdekeit - írja friss közleményében a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége.


Azt kérik, hogy

a Parlament fontolja meg a törvény 2023. január 1-től történő bevezetését.

Szerintük így lehetőség nyílna arra, hogy az érintett piaci résztvevők működése a jelenlegi formában biztosított legyen az év folyamán, az utolsó negyedévre nem tolódnának át a fekete gazdaság irányába, valamint kidolgozásra kerülhetne más alternatív adózási forma, illetve a meglévő adónemekbe történő átállásra több idő és jobb kommunikációs támogatás nyílna.

Kiemelték,

a Szakmai Kamarák tagságát képező KATA-s szolgáltatók nemcsak a magán, a piaci, hanem az állami szektor megrendelésére is dolgoznak.

Az év folyamán hatályba lépő változás veszélyeztetheti többek között a nyomozó hatóságok, bíróságok által kirendelt ügyvédek, szakértők rendelkezésre állását, a közbeszerzéseken induló KATA-s vállalkozások ajánlati, vagy szerződési kötelmeit, valamint az egészségügyi szolgáltatók ellátási rendszerét.

Továbbá hátrányosan érintheti az amúgy is nehézségekkel küzdő építőiparban érintett tervezők, műszaki ellenőrök és más kisvállalkozók szolgáltatásait, amely közvetlenül hat a családokra.