Magyarokat sértő szoborért küzd a román polgármester

A Művelődési Minisztérium nem hagyta jóvá a temesvári Hűség oszlopának köztéri elhelyezését, Nicolae Robu polgármester politikai úton próbál nyomást gyakorolni az illetékesekre az engedélyekért. A Nyugati Jelen beszámolója szerint felkérte Traian Stoia alpolgármestert, járjon közbe párttársainál, hogy végül kihelyezhessék a Bălcescu (volt Lahovary) térre az alkotást.

Zákonyi Botond Magyarország új bukaresti nagykövete első temesvári látogatásán azt kérte a város elöljáróitól, hogy vegyék figyelembe a magyarok szempontjait is a Hűség oszlopának felállítását illetően, úgy tűnik, a polgármester nem tesz ennek eleget.

Mint ismeretes, jelenleg a temesvári Lippai úti temetőben található az ún. Hűség oszlopa, amelyet Ferenc József császár 1853-ban adományozott a városnak az 1848-as magyar szabadságharcosok elleni osztrák győzelem tiszteletére. A gótikus stílusú emlékművet 1936-ban száműzték a vár területén lévő Jenő-herceg térről a város egyik temetőjébe, most azonban a Bălcescu (volt Lahovary) téren akarják felállítani. Az emlékművet a prágai Szent Vitus dóm restaurálója tervezte, szobrait pedig Josef Max készítette, akinek egyik alkotása a prágai Károly-hídon látható.

Az eredeti emlékművet allegorikus alakok díszítették, kifejezve a város lakosságának a Habsburg-ház iránt mutatott hűségét. Ami miatt mégis „szégyenszoborként” került bele a magyar közbeszédbe, hogy a magyar szabadságharcosokat szörnyalakok jelképezték az alkotáson. Bár ezeket a szörnyalakokat a város lakosságának a kérésére 1885-ben eltávolították, a magyar közösség képviselői ma is határozottan ellenzik az emlékmű köztéri felállítását.