Magyarországon folytatják le a halálkamion perét

Azért kezdeményezik, hogy Magyarország folytassa le az osztrák A4-es autópályán észlelt tömeghalál ügyében a büntetőeljárást, mert a hűtőkocsiba zárt 71 migráns fulladása vélhetően­ már Magyarországon megtörtént.

Jelenleg öt gyanúsított, négy bolgár és egy afgán férfi Kecskeméten van előzetes letartóztatásban.

Jelenleg Ausztriában és Magyarországon is folyik nyomozás, többek között embercsempészet, aljas indokból elkövetett halálokozás és gyilkosság ügyében. Koch a lapnak azt mondta, hogy a magyarországi eljárás idejére a nyomozást felfüggesztik, a rendelkezésükre álló bizonyítékokat pedig átadják magyar kollégáiknak. Az ügyet csak akkor fogják végérvényesen lezárni, ha idehaza megszületik a jogerős ítélet, amelyet végre is hajtanak. A kismartoni ügyész, Johann Fuchs a nol.hu kérdésére válaszolva elmondta:

semmi ok sincs feltételezni, hogy a magyarországi eljárás nem lesz korrekt.

Az osztrák hatóságok a 71 áldozat közül összesen 54 személyt tudtak azonosítani. A legidősebb áldozat 56 éves, a legfiatalabb 10 hónapos volt. A halotti bizonyítványt Nickelsdorfban állítják ki a hatóságok, a hozzátartozók többsége személyesen veszi át az iratokat.

A nickelsdorfi polgármester, Gerhard Zapfl közlése szerint az 54 azonosított holttest többségét már hazaszállították, ennek költsége személyenként átlagosan 3000-4000 euró volt. Egy iraki férfi maradványainak elszállításáért 5000 eurót fizettek a rokonok. Azokat, akiknek nem sikerült kideríteni a személyazonosságát, Bécsben illetve Parndorfban helyezték örök nyugalomra.