Majd az állam eldönti, hogy mit termelhetsz

A Somogy megyei Nemvesviden élő gazda - Péter Mátyás - meglehetősen furcsa sztorit osztott meg a Somogyi Hírlappal.

A Nagyszakácsiban gazdálkodó idős férfi kukoricát ültetett saját földjén, viszont a hivatalban fásított területként szerepelt a szóban forgó rész. Ha a művelési ágban változás történik, azt a gazda köteles jelenteni az illetékes hivatalnak, ami egyébként több mint hatezer forintba kerül helyrajzi számonként.

A nyugdíjas férfi elmondása szerint minden kötelezettségét teljesítette, mégis 54 ezer forintos büntetést kapott, melyet később 22 ezer forintra módosítottak.

"Tudomásom szerint a megyei erdészettől korábban levelet írtak a földhivatalnak és az önkormányzatnak, hogy a területet fásításra javasolják. De ez csak egy javaslat, és engedtessék meg, hogy a saját földemen azt termeljek, amit akarok!"

Vajon miért kapott büntetést a 75 éves férfi?

Elmondása szerint egy teljesen más ügy húzódhat meg a háttérben. A termőföld védelméről szóló 2007-es törvény lehetőséget ad arra, hogy a földhivatal és az önkormányzat felderítsék, hogy hol vannak elhanyagolt földterületek, majd felszólítsák a tulajdonost annak rendezésére és művelésére. Ha ezt nem teljesíti a birtokos, a föld az államé lehet.

Péter Mátyás szerint legalább 40 hektár "dzsungel" van a környéken, melynek tulajait eddig nem kereste meg a Nagyszakácsi önkormányzat, pedig ő többször jelezte a hivatal felé, hogy kárba vész a termőföld.

Tehát az a gazda, aki műveli a saját földjét, pénzbírságot kap a helyi földhivataltól. Aki pedig hagyja elgazosodni az értékes területet, még csak egy figyelmeztetést sem érdemel. 2015, Magyarország.