Hódmezővásárhelyen ismét győzelmet arathat az ellenzék

Végleg színt válthat a fideszes fellegvár?

Elég összetett a körzet. Ott van ugyebár Hódmezővásárhely, ami kivételezett helyzetben volt az elmúlt években Lázár János pozíciójának köszönhetően, de közben láthatjuk a csanádpalotai viszonyokat is, ahol csődhelyzet alakult ki. Mit gondol, lehet, hogy azért jut kevesebb támogatás a kisebb településekre, mert kevesebb szavazat is várható onnan? Milyen problémákkal küzdenek ezek a települések?

  Aránytalanul osztották el a fejlesztési forrásokat a választókerületen belül.

  Lázár János nem a saját pénzét hozta a térségbe, hanem a magyar adófizetőkét, és az Európai Unió támogatási forrásait.

  Fontos, hogy a következő időszakban a népességszám arányának megfelelően legyenek elosztva a fejlesztési források.

  A kistelepülések legnagyobb problémája az elvándorlás. Némelyik községben alig van fiatal, a lakosság több mint fele nyugdíjas. Fontos lenne az infrastruktúra fejlesztése, aminek során azt is figyelembe kell venni, hogy a megépített intézmények később fenntarthatóak legyenek, és ki legyenek használva, élettel tudjuk megtölteni őket. A kistelepüléseken folyamatosan fejleszteni kell a járda, és úthálózatot, amelyre a sok esetben alulfinanszírozott önkormányzatoknak önállóan nincs lehetőségük. Ennél még fontosabb, hogy minden településen legyen megfelelő háziorvosi ellátás. Ez a választókerület szerencsés része az országnak, de nagyon sok az idős orvos, aki hamarosan nyugdíjba készül. Az ő betegeiket ki fogja ellátni, ha minden így marad?

  A választókerület központjában, Hódmezővásárhelyen indult el az Elios pályafutása, itt nyerte el az első közvilágítási tendert az akkor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég. Februárban robbant a hír, hogy az OLAF vizsgálatot indított Orbán Viktor vejének egykori cége ellen, és hogy Lázár János, az Ön fideszes ellenfele is részt vehetett a korrupciógyanús ügylet kiötlésében. Mi a véleménye az ügyről? Javult a közvilágítás minősége a beruházásnak köszönhetően?

   Hódmezővásárhely ebből a szempontból szerencsésebb volt, mint mondjuk Dunaújváros, ahol elköltöttek egy csomó pénzt, és még a világítás is rosszabb lett. Lázár János ugyebár azt a furcsa példát hozta ennek bizonyítására, hogy otthon nem mer a nyílt utcán pisilni, mert nincs olyan sötét, hogy ne lássák meg.

   Az Elios-ügy pedig önmagában jellemzi ennek a korrupt rendszernek a működését.

   Bízom benne, hogy minél hamarabb kiderülnek az ügy pontos részletei, és el lehet számoltatni a felelősöket.

   Nem csak ez a botrány kapcsolódik a miniszterelnökséget vezető miniszter nevéhez. Van itt egy vadászkastély is, amit egy olyan ügyvéd építtetett, akivel három és fél év alatt 42 millió forint értékben kötött szerződést a Lázár János vezette Miniszterelnökség. A kastélyt ráadásul kizárólag a miniszter földjein keresztül lehet megközelíteni, de állítja, hogy semmi köze hozzá. Ön járt már arra? Elhihetjük, hogy nem Lázárnak épült a kastély? Mit gondolnak a helyiek?

    Már többször jártam a kastély felé. Egyszer még szobát is szerettem volna foglalni, de a kapuból visszafordítottak. Azt mondta egy úr, aki egy autóban ült a kapu mellett, hogy itt csak a vadásztársaság tagjai szállhatnak meg. Azóta számos kép került elő az épületről, igazán impozáns. A helyiek a miniszterhez kötik a kastélyt, hiszen az ő földjeinek közepén nőtt ki. Úgy tudom, hogy papíron több tulajdonosa is van az épületnek, de Lázár János nincs közötte. De azt is tudjuk, hogy Orbán Viktornak is csak pár százezer forintos megtakarítása van a vagyonbevallása szerint.

    A február 25-i hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt a Célpont egy riportot közölt arról, hogy maffiózókkal szövetkezett a Fidesz a cigányok szavazatainak megszerzése érdekében. Derültek még ki információk azóta az ügyről?

     Azóta nagy a csend.

     Tudjuk ugyanakkor, hogy a falvakban már szervezik azokat az eseményeket, ahonnan a szavazókat majd az urnákhoz szállítják.

     Közös jellemző, hogy ingyenes ebéddel és zenével vannak összekötve. Természetesen mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy lebuktassuk azokat, akik csalni szeretnének. Több mint 120 jobbikos delegált fog április 8-án a választókerületi szavazókörökben ülni, továbbá lesznek külső megfigyelőink is, akik a buszoztatásra és a láncszavazásra fognak figyelni. Február 25. óta a Fidesz nagyon fél, mindent be fognak vetni a győzelem érdekében. Makón már próbálkoztak hasonlóval 2014-ben, most résen leszünk.

     A hódmezővásárhelyi választás azt mutatta, hogy a rejtőzködő szavazókkal verhető a Fidesz. A kireszavazzunk.hu közvélemény-kutatása szerint Lázár János a választók ugyanakkora arányát (2014-44%;2018-43%) tudhatja magáénak, mint négy éve, azonban az Ön támogatóinak aránya jelentősen megnőtt 25 %-ról 33%-ra, így a legerősebb ellenzéki erő a palettán. Eközben a választókerületben elképesztően magas, 31%-os a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya, a preferenciájukat titkoló szavazók aránya pedig 12%. Mivel próbálja megszólítani ezt a réteget?

      Az már a vásárhelyi időközi választás eredményén is látszódott, hogy a Fidesz támogatottsága elért egy plafont. Az is kiderült, hogy nagyon sokan félnek elmondani a véleményüket, féltik az állásukat, megélhetésüket. A bizonytalanokat rendszeres találkozók szervezésével, a facebookos jelenléttel és a helyi programommal kívánom meggyőzni. Folyamatosan járom a választókerületet, az ajánlásgyűjtési időszakban ellátogattam a legkisebb településekre is. Az utolsó hetekben minden nap tartok lakossági fórumokat, kint vagyunk a két város piacain. Emellett rendszeresen tartom a kapcsolatot a választókkal a Facebookon is. Ezt a technikát kiválóan alkalmazta Márki-Zay Péter a kampányában. Sajnos sokan félnek eljönni egy fórumra, de ha a Facebookon is lehet követni, akkor megnézik, és így ők is hozzájutnak az információkhoz. Utána, a szavazófülke magányában már nem félnek behúzni a voksukat.

      Márki-Zay Péterrel milyen a viszonyuk? Beszéltek már Hódmezővásárhely jövőjéről?

       Számos alkalommal egyeztettünk Márki-Zay Péter polgármesterrel úrral. Úgy gondolom, hogy nagyon jó a viszony közöttünk.

       A polgármester úr elmondta, hogy a Csongrád 04. választókerületben engem támogat, rám fog szavazni, és erre kér minden változást akaró szavazót is.

       A csapatommal közösen kidolgozott választókerületi program összhangban van a város fejlesztési terveivel, és polgármester úr programjával is. Fontos, hogy az elkezdett beruházásokat be kell fejezni Hódmezővásárhelyen és az összes többi településen. A fejlesztések közül pedig kiemelném a makói és a vásárhelyi kórház fejlesztését. Ez az egyik legfontosabb feladat a választókerületben.

       És a bevándorlókat beengednék? Lázár János egészen Bécsig ment, hogy elmondja, minden ellenzéki párt elárasztaná migránsokkal az országot. Csongrád biztonságban lenne egy jobbikos vezetés esetén?

        Csongrád megye, és benne a hódmezővásárhelyi-makói választókerület is maximális biztonságban lenne egy jobbikos vezetés esetén is. A kerítést megtartjuk, önálló határőrséggel megvédjük, és ha kell tovább építjük a szükséges határszakaszokon.

        Mit gondol, leváltható a kormánypárt a fellegvárának tekinthető körzetben? Sikerülhet megismételni az egy hónappal ezelőtti győzelmet?

         A februári, hódmezővásárhelyi siker után úgy gondolom, hogy megismételhető a győzelem választókerületi szinten is. Az emberek le fogják győzni a félelmüket. A településeket járva azt tapasztalom, hogy egyre többen vágynak változásra, és a többség látja, hogy ezt a változást ebben a választókerületben egyedül a Jobbik képes megvalósítani.