Rengetegen szegték meg Orbán kérését, többen mentek a járvány alatt a Maldív-szigetekre, mint 2019-ben

Rengetegen szegték meg Orbán kérését, többen mentek a járvány alatt a Maldív-szigetekre, mint 2019-ben

Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök tavaly azt kérte, a járványveszély miatt halasszák el az egzotikus utazásokat, ám a jelek szerint az intő szavak nem tántorították el a magyarokat attól, hogy az Indiai-óceánon található, festői szépségű szigetországba utazzanak nyaralni. Sőt, a Szabad Európa cikke szerint többen mentek oda, mint a koronavírus előtt.

Mint arról beszámoltunk, a vírus ideje alatt több alkalommal is a Maldív-szigetekre látogatott a NER politikai és gazdasági vezetői által használt OE-LEM lajstromszámú Bombardier Global 6000 luxusrepülőgép. Az utakon olyan befolyásos emberek tették tiszteletüket, mint Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vagy éppen a Market Zrt. tulajdonosa, Garancsi István üzletember.

Letiltották a NER luxus magángépének láthatóságát az online térképről

Letiltották, ezért a továbbiakban nem követhető nyomon az OE-LEM lajstromszámú Bombardier 6000-es luxus magángép útvonala az egyik legnagyobb online gépkövető oldal, a FlightAware rendszerében. Február végén ezen az oldalon figyeltünk fel rá, hogy a magyar kormány, valamint a magyar kormány holdudvarának tagjait rendszeresen szállító, formailag osztrák bejegyzésű gép friss szokása szerint, gyakorlatilag menetrend szerűen ismét a Maldív-szigetekre repült.

A Szabad Európa azt írja, a Maldív-szigetek mostanában elsősorban nem a nyugati turisták célkeresztjében van. A viszonylag közel élő indiaiak és emirátusbeliek mellett lakosságarányosan például Oroszországból, Ukrajnából, Kazahsztánból vagy Svájcból érkezik sok turista. Rajtuk kívül még Csehországot, Magyarországot, Romániát vagy Ausztriát is megtaláljuk az arányosan legtöbb turistát küldő országok tízes listáján.

A statisztikák alapján közel ötezerszer lépett az országba magyar állampolgár 2021 első negyedévben. Csak Budapestről 4,2 ezren repültek a szigetekre.

Érdekesség, hogy márciusban sem tört meg a lendület: ekkor is több mint 1,6 ezer magyar állampolgár érkezett a Maldív-szigetekre kihasználni a főszezont.

A portál hangsúlyozza, összességében csaknem 20 százalékkal több magyar utazott a Maldív-szigetekre 2021 első négy hónapjában, mint 2019 hasonló időszakában.