Mandátumharc: félszáznál is több egyéni listás jelölt indul a tiszaburai képviselő-választáson

Mandátumharc: félszáznál is több egyéni listás jelölt indul a tiszaburai képviselő-választáson

Ráadásul mindössze hat képviselői helyért versengenek a jászkunsági településen az idei önkormányzati választáson. Politikusból is lehet túl sok?

A legtöbb egyéni listás jelölt a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszaburán indul az önkormányzati választáson, itt 51 egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba a hat képviselői helyre – ismertette a helyi politikusi "túlkínálatot" az MTI.

Ahogy az tudott, a tízezer lakosnál kisebb településeken a jelölteket úgynevezett egyéni listán választják meg június 9-én,

a választópolgárnak épp annyi szavazata van, ahány fős képviselő-testületet kell választani, tehát nem csak egy-egy vokssal bírnak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hivatalos tájékoztató oldala péntek reggeli adatai szerint

a 2024-es "rekorder" a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszabura, ahol 51 jelöltet vettek nyilvántartásba, ennyien aspirálnak önkormányzati képviselői mandátumra.

De "ezüst-" és "bronzérmes" is akad: Heves vármegyei Halmajugrán 46 jelölt verseng a hat képviselői helyért, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállón pedig 42 a nyolc képviselői helyért.

Az NVI péntek reggeli adatai szerint Kunmadarason 39, Szendrőládon 37, Alsószentmártonban és Kunhegyesen 36-36, Kázsmárkon és Nyírmadán 35-35 jelölt indul.

Összesen 26 olyan település van, ahol 30, vagy annál több egyéni listás jelölt indul a képviselő-választáson

– írták, egyúttal felidézték, hogy öt évvel ezelőtt, vagyis legutóbb a legtöbb egyéni listás jelölt, szám szerint 49 fő, a Békés vármegyei Kunágotán indult az önkormányzati választásokon.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)