Már nem a „polgári Magyarország”, hanem a „magyar konzervatív” a NER politikai terméke

Már nem a „polgári Magyarország”, hanem a „magyar konzervatív” a NER politikai terméke

Új korszak, új politikai termék. Úgy tűnik viszont, hogy a kormánypárti konzervativizmus sem több, mint üres kijelentések halmaza, amely a jelenlegi regnáló hatalom igényeihez van igazítva.

A magyar konzervatívok tulajdonságairól beszélt legutóbb Orbán Balázs politikai igazgató, kormánypárti ideológus majd interjút adott a Gulyáságyú médiának. Orbán Balázs nagyítója alatt a magyar konzervatív elég furcsa alkat. Sátáni gondolatoknak ellenálló, nem vitázó, zárkózott és kerüli az idegen nyelvek használatát. Orbán bővebben azt mondta, hogy a kizárólag sátáni gondolatokat képviselő nyugati liberálisok számára a magyar liberálisok már nem érdekesek, „elmúlt a szezonjuk”. Ezért helyükre lépnek a magyar konzervatívok, akik ellenpontként hozzá tudnak járulni a nemzetközi liberalizmusban zajló vitához.

„Nekik itt megnyílik a pálya. Tehát ha te magyar konzervatív vagy, és arról beszélsz, hogy mi Magyarországon mit gondolunk másképp, mint amit Nyugaton gondolnak, és hogyan gondoljuk azoknak az értékeknek a megőrzését és megerősítését, amik mindannyiunk számára fontosak, akkor te viszont izgalmas vagy, mert egy élő példa vagy. Ezért én erre bátorítanék itt mindenkit. A konzervatívokat nagyon nehéz erre rávenni, mert egyrészt utazni kell, itt kell hagyni ezt a gyönyörű országot, másrészt külföldi nyelveken kell megszólalni, ami azért nagyon nehéz, mert a magyar anyanyelvhez képest minden, amit más nyelven ki tudunk fejezni, az egy selejt. Tehát egy csomó ellenerő hat, ezért a konzervatívok nem szeretnek ebben a diskurzusban részt venni. Minél többen, minél inkább különböző felületeken részt vesznek, annál több lesz ez az intellektuális impakt, amit jó pár száz év óta a magyarok nem tudtak letenni az asztalra." - jelentette ki Orbán Balázs.

A felsoroltakból nem nehéz kitalálni, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója a Fidesz szavazóbázisához beszélt. A „magyar konzervatív” a pártban az új politikai termék, ami a „polgári Magyarországhoz” hasonló utat járhat be a NER-ben.

A szavazói bázist

a párt marketingesei és a sajtója minden pillanatban propagandával árasztja el, hogy még véletlenül se felejtse őrizni azokat a közös értékeket, amelyek a Orbán Viktor csapatát hatalmon tartják.

Körösényi András egy éve nagy port kavart előadásával a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyet a Válaszonline adott közre. Ebben Orbán az Balázshoz hasonló manipulátoroknak olvasta a fejére, hogy hiába a nagy akarás, „Orbán Viktor rendszerének ideológiai programadója, az új jobboldal a legtöbb elemében valójában teljesen idegen a konzervativizmustól”.

Mint a politológus fogalmazott, „a konzervativizmus három évtized alatt a marginalitásból a mainstreambe került Magyarországon. Széleskörű és intenzív konzervatív intézményépítés ment végbe, különösen az elmúlt bő egy évtizedben, és konzervatív értékek jelentek meg egy sor közpolitikai területen is.

A konzervatív intézményépítésnek azonban ára volt: a szellemi függetlenség feladása vagy korlátozása. Megjelent az új jobboldaliság eszméje, mint egyfajta kormánypárti konzervativizmus.

A polgári Magyarország eszméjéről, korábban a Fidesz egyik ideológusa G. Fodor Gábor közölte, hogy nem más, mint politikai termék.

Úgy tűnik a kormánypárti kozervativizmus sem értékelhető másként, ugyanis üres kijelentések halmaza, amely a jelenlegi regnáló hatalom igényeihez van igazítva.

(Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2022. szeptember 10-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b). MTI/Máthé Zoltán)