Már szinte biztos: Black Hawk helikoptereket vesz a magyar légierő

A kormány állítólag már elhatározta a vásárlást, így jövő év elején végre lezárulhat a jó ideje húzódó helikopter-mizéria.

A Magyar Nemzetnek több forrás is megerősítette a vásárlási szándékot, egyik fideszes informátoruk szerint pedig Donald Trump győzelmének tükrében "logikus lenne" az elhatározás.

"A Lengyelországban gyártott Black Hawkoknak saját lajstromszáma van, így hivatalosan nem is számítanak amerikai típusnak, de természetesen mindenki annak tekinti őket. Vagyis, ezzel a megoldással egyszerre tennénk egy gesztust lengyel és amerikai barátaink felé is"

- mondta a lapnak a névtelen megszólaló, majd hozzátette:

"Olyan konstrukciót választunk majd természetesen, hogy a választásokig egy fillért se kelljen fizetnünk, mert most nem ez a prioritás a költségvetésben."

A beszerzéssel az eddigi V4-es trendhez is igazodnánk, mivel eddig Lengyelország, Szlovákia és Csehország is ilyen típusú helikopterekkel igyekezett lecserélni az elavult gépparkját.

A lap információi szerint nálunk hét darab Black Hawk beszerzése jöhet szóba, a légierő-korszerűsítési program a kiegészítőkkel, a személyzet kiképzésével és más tényezőkkel együtt 170-340 milliárd forintba is kerülhet.

Emlékezetes: 2001-ben, a vadászgép-beszerzések idején az utolsó pillanatig az amerikai F16-os tűnt befutónak, az első Orbán-kormány azonban egy hirtelen váltással mégis a svéd Gripenek mellett döntött, ezzel nem kis mértékben felbosszantva és elidegenítve az amerikaiakat. Úgy tűnik, most nem szándékoznak hasonló hibát elkövetni.