Maratoni futás, hegyikerékpár, döntő röplabdában, kézilabdában és kosárlabdában is

Íme az olimpia zárónapjának programja.

Honfitársaink közül mindössze hárman lesznek érdekeltek vasárnap: férfi maratoni futásban Csere Gáspár és Józsa Gábor képviselik majd a magyar színeket. A két futó sportszerűségből már jelesre vizsgázott néhány napja: nézőként vettek részt sportáguk női szakágának versenyén, amikor az egyik résztvevő, egy spanyol hölgy rosszul lett, ők pedig a segítségére siettek. Ezúttal a pályán is bizonyíthatják rátermettségüket. Kettejük közül Józsa Gábor a rutinosabb, 33 éves, ő a 2015-ös frankfurti maratonon elért 2:18:45-ös idejével kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Csere Gáspár 25 esztendős, a tavalyi Berlin Maratonon elért 36. helyezésének és 2:16:30-as eredményének köszönhetően jutott ki Rióba.

17:30-kor rajtol a férfi hegyikerékpárosok versenye, melyen Parti Andrásért szoríthatunk. A 33 éves bringásnak a mostani lesz a harmadik olimpiája. Először Pekingben szerepelhetett, ahol a várakozásokat felülmúlva 23. helyen ért célba. Négy évvel később Londonban is rajthoz állhatott, ahol azonban egy sziklás szakaszon hatalmasat bukott, aminek következtében agyrázkódást szenvedett, egy ujja kificamodott és két csigolyája is megrepedt. Sérülései miatt kórházba kellett szállítani, így a versenyt nem folytathatta.

Parti az olimpia előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott, remekül sikerült a felkészülése, jó erőben érzi magát, és szeretne odaérni az első húszba.

„Ha egyessel kezdődne a helyezésem, egy álom valósulna meg”

- mondta akkor a sportoló.

A magyar érdekeltségű eseményeken kívül is találunk bőven néznivalót, hiszen érmeket osztanak ma többek között szabadfogású birkózásban, ökölvívásban és ritmikus gimnasztikában is, és három labdajátékban is ma rendezik a döntőt, valamint a bronzmeccseket. Röplabdában az Egyesült Államok csatázik Oroszországgal a 3. helyért, a fináléban pedig a házigazda brazilok Olaszországgal csapnak össze.

Döntők dögivel

Kézilabdában 15:30-tól német-lengyel derbire kerül sor a bronzért, a 19 órai döntőben pedig Franciaország Dánia ellenében igyekszik megvédeni Londonban megszerzett elsőségét.

A legnagyobb érdeklődés azonban egyértelműen a kosárlabdatorna 20:45-kor startoló fináléját övezi, melyben a regnáló bajnok Egyesült Államok Szerbiával néz farkasszemet. Az amerikaiak szokásukhoz híven meggyőző teljesítménnyel meneteltek a döntőig, bár a legjobb négy között a spanyolok kicsit megizzasztották őket, de összességében egy pillanatig sem volt kérdés a továbbjutó kiléte. Óriási meglepetés lenne, ha a találkozó végén nem Kevin Durant és csapattársai nyakába kerülne az aranyérem. A 3. helyért 16:30-tól Spanyolország meccsel Ausztráliával.

Magyar idő szerint hétfőn 1:00-kor kezdődik az olimpia záróünnepsége, melyen természetesen a magyar küldöttség is részt vesz, zászlónkat a Rióban fantasztikus teljesítménnyel három arany- és egy ezüstérmet szerző úszónő, Hosszú Katinka viszi majd.