Kormányfüggetlen sajtóügynökséget gründolna Márki-Zay

Kormányfüggetlen sajtóügynökséget gründolna Márki-Zay

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Szabad Városok Szövetségének jövőjéről és egy új kormányfüggetlen sajtóügynökség felállításáról is beszélt a Népszavának.

A polgármester rámutatott, hogy jelenleg több azonos nevű szövetség is próbálja koordinálni az ellenzéki vezetésű városokat, de nyárra letisztázódhat, hogy milyen szervezeti formát kívánnak ölteni. Az biztos, hogy mint önkormányzati szövetség elsősorban a 2024-es választásra koncentrálnak,

„de pontosan tudjuk, hogy a 2022-es parlamenti voksolástól függ majd minden: vissza kell állítani a demokratikus Magyarországot, enélkül ugyanis esélytelen a települések megfelelő önrendelkezése és esélyegyenlősége.”

A politikus fontos feladatnak tartja a „független sajtó fejlesztését” is. Elmondása szerint szeretnének létrehozni egy független hírszolgálatot, amolyan MTI-t, aminek keretében az ellenzéki városok és a budapesti kerületek médiumai megosztanák egymással anyagaikat, így terjesztve azokat a híreket, amelyek nem jutnak el az emberekhez a közmédián és a megyei lapokon keresztül. Úgy véli, akár egy közös internetes felületet is létre lehetne hozni, ahová fel lehetne tölteni az anyagokat.

Az „ellen-MTI” függetlenséget pedig az biztosítaná, hogy az ellenzéki vezetésű kerületek és városok elöljárói többször is kijelentették:

kormánypárti elődeikkel ellentétben nem szólnak bele a helyi médiumok tartalmába, azaz az ezeket készítő újságírók és szerkesztők teljes szabadságot kapnak.