„Összeállnak, mint a krumplis tészta!”

„Összeállnak, mint a krumplis tészta!”

Ez még az egyik szolidabb hozzászólás volt Márki-Zay Péter Facebook-oldalán, miután Hódmezővásárhely polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy döntött, hogy az előválasztás második fordulójában együtt, és nem egymás ellen indulnak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében.

A bejelentés után pillanatok alatt több százan szóltak hozzá a rendhagyó „összefogáshoz”, de a kommentek túlnyomó többsége elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter felrúgja az ellenzéki megállapodást.

Általános vélemény, hogy vagy egyikük lépjen vissza, vagy ha nem képesek megegyezni, akkor legalább ne rontsák az ellenzék esélyeit, és akár mindketten visszaléphetnének, átadva ezzel a lehetőséget Jakab Péternek.

Az egyenes beszédben, a hiteles fellépésben hiszek, és ez az „unió” nagyon arrogánsnak tűnik a számomra és egyaltalán nem fairplay.

Jó lenne, ha valaki olvasná a kommenteket a stábjukból és szólna nekik, hogy mit vár el a nép. Két szék közül a pad alá fognak esni! Sajnos!

Úgy látszik, hogy én fordítva ülök a lovon, mert eddig úgy tudtam, hogy van egy többpárti megállapodás, ami az előválasztás előtt került elfogadásra.

Ez ebben a formában hülyeségnek is nevezhető! Valószínűleg az általuk megkötött megállapodás szellemével és betűjével is ellentétes. Ne csináljátok fiúk, mérkőzzetek meg férfiasan úgy ahogy illik és elvárható!

Akkor remélem lesztek annyira korrektek, hogy Jakab Pétert fölrakjátok a szavazólapra harmadiknak! Ha ti lettetek a másodikok, akkor ez jár neki.

Hogy gondolod, hogy egymás mellett??  Ez azt jelentené, hogy aki rád szavaz, vagy ugyanez fordítva? Nem is vagy te olyan hülye! Így persze, hogy le lehet győzni Klára asszonyt. Remélem, hogy a Választási Bizottság nem fogja elfogadni. Mindenki induljon egyedül!

Sokkal kevesebben ugyan, de voltak olyan hozzászólások is, akik szerint akár meg is valósítható, hogy a két név egymás mellett szerepeljen a szavazólapon.

Jaj ez nagyon jó! Hajrá MZP és KG!

Ez a páros jóval közelebb van az arany középhez, mint Dobrev Klára, nekik nagyobb valószínűséggel sikerül.

Én ezt a döntést jó, bátor és egyben érdekesnek találom!

Kérdéses ugyanakkor, hogy az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) is így látja ezt a fajta összefogást. A hat ellenzéki párt ugyanis konszenzusos megállapodás kötött egymással, ami nem teszi lehetővé, hogy két jelölt együtt induljon az előválasztáson. Ha mégis így lenne, ahhoz szintén konszenzus szükséges, azaz nem elég, ha például 4-2 arányban szavaznak meg egy ilyen döntést.

Magyar György, az előválasztást koordináló Civil Választási Bizottság elnöke az Alfahírnek jelezte, amennyiben az OEVB mégis engedélyezné Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös indulását, akkor azt az előválasztás megcsúfolásának tekintik és kiszállnak a kezdeményezésből.

Kiszáll az előválasztásból a Civil Választási Bizottság, ha Karácsony és Márki-Zay együtt indulnak

Kizártnak tartom jogászként, hogy egymás mellett szerepeljenek a szavazólapon. Ez megcsúfolása a versenyszabályoknak! Így értékelte lapunknak Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt és nem egymás ellen, illetve Dobrev Klára ellen indulnának miniszterelnök-jelöltként az előválasztás második fordulójában.

Közben a telex.hu úgy értesült, hogy már nyomdában vannak a szavazólapok és az íveken nem egymás mellett van feltüntetve Karácsony és Márki-Zay neve, hanem egymás alatt.