A lengyelek szerint meg lehet az egység a kőolajembargóval kapcsolatban

A lengyelek szerint meg lehet az egység a kőolajembargóval kapcsolatban

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó "vita tárgya", ami megnehezíti a megállapodást az Európai Unió szankcióinak következő fordulójáról.

A davosi Világgazdasági Fórumon a CNN-nek nyilatkozva Morawiecki azt mondta, hogy Lengyelország „az egységért dolgozik” az olajembargó körül, de ez Magyarországra, Szlovákiára, Ausztriára és Csehországra hivatkozva nehéz ügy, mert ezen országok nem rendelkeznek tengeri hozzáféréssel.

"El tudom képzelni, hogy kompromisszumot köthetünk a 27 ország között, így gyorsabban bevezetik az olajembargót, és az európai költségvetés segítségével meg lehet szüntetni néhány szűk keresztmetszetet" - mondta.

Morawiecki hozzátette, hogy egyes uniós országok nem biztos, hogy ennyire hangosak, és nem fognak „bújni” Orbán Viktor miniszterelnök háta mögé.

Az uniós szankciók következő szakaszára vonatkozó kérdésre Morawiecki hangsúlyozta, hogy Oroszországnak az orosz vagyon elkobzása fájna a legjobban.

„A következő – a legkritikusabb – szakasz az oligarchák pénzének elkobzása, az Orosz Föderáció vagyonának elkobzása, mert ez az igazi fájdalom, amelyet Oroszország igazán érezni fog, és az elkövetőnek kell viselnie a háború költségeit” – mondta, hozzátéve. "Minden szankció fontos, de ha valóban azt akarjuk, hogy a szankciók fájdalmasak legyenek az agresszorra, a háborús bűnösökre nézve, akkor le kell foglalnunk az Orosz Föderáció vagyonát."

Morawiecki a jelenlegi válságot „fordító pillanatnak nevezte Európa, esetleg az egész világ történelmében”, további pénzügyi, katonai és humanitárius segítségnyújtást sürgetett, hogy ez a „gyarmati, birodalmi, nacionalista, Oroszország nevű hatalom ne legyen győzte, mert ha az lesz, akkor ez egyértelmű jele más potenciális agresszorok felé arra, hogy ők is megtehetik ugyanezt."