Matolcsy: "az egészségipar messze képességei és lehetőségei alatt teljesít"

Matolcsy: "az egészségipar messze képességei és lehetőségei alatt teljesít"

Újra a 10-20 évre előretekintő, nemzeti versenyképességi és fenntarthatósági programot hiányolta és ennek megalkotását sürgette a jegybankelnök a növekedés.hu-n megjelent legfrissebb írásában, amelyben az elmúlt 30 év magyar eredményeit és kudarcait foglalta össze.

Matolcsy György az eredmények közé sorolta egyebek mellett, hogy Magyarország teljes mértékben integrálódott a Nyugathoz, export szempontjából "középhatalommá" vált, döntően a külföldi működő tőkeberuházásoknak köszönhetően, és rátalált a gazdasági növekedés és a pénzügyi egyensúly együttes receptjére.

A kudarcok felsorolásánál a jegybankelnök megállapította, hogy

digitális átállásban középszerűen teljesítünk.

A magyar felsőoktatás legfeljebb a középmezőnyben teljesít, hiszen a globális innovációs rangsorban a magyar helyezés kedvező, a 27. helyet éri, de

a felsőoktatási rangsorban csak az 53. helyen áll az ország, ami elfogadhatatlanul alacsony szintet jelent

- írta Matolcsy, aki azt is megjegyezte, hogy

az egészségipar messze képességei és lehetőségei alatt teljesít.

A négy kitűnő orvostudományi egyetem, a régióban kiemelkedő gyógyszergyárak és az ígéretes kutatások, találmányok ellenére a teljes egészségipari szektor fejletlen, a sikeres felzárkózókhoz (például Izrael, Dél-Korea, Dubai) és különösen a lehetőségeihez képest.

Már látjuk, hogy nem nyerhet az, aki nem tekinti az egészségipart stratégiai ágazatnak 

- fogalmazott a jegybank elnöke.

Azt is leszögezte, hogy még nem születtek meg a vezető magyar technológiák és még nem jöttek létre a dinamikus térbeli motorok, városrégiók, végül, "még nem rendelkezünk egy hosszútávú, fenntarthatóságra épülő versenyképességi programmal sem".

(MTI)