"Ausztria megelőzése egyelőre lázálom"

"Ausztria megelőzése egyelőre lázálom"

A Jobbik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel szerint lázálom Matolcsy György jegybankelnök azon gondolata, hogy a magyar gazdaság új „aranykorának” még nincs vége, és folytathatjuk „dinamikus felzárkózásunkat” a nyugati államokhoz.

A Jobbik alelnöke úgy fogalmazott, hogy a jegybankelnök vélhetően elfelejti, hogy arról a gazdaságról beszél, amelyet az elmúlt harminc év kormányai a végletekig kiszolgáltatottá tették, miközben minden téren a multicégek kegyeit keresték, így "ma hazánk többek között a német autógyárak negyedéves prospektusaitól és ajánlataitól függ". 

A konzervatív párt politikusa szerint Matolcsy Ausztriát 2030-ig utolérni szándékozó vágyai egyszerűen komolytalanok, és méltatlan is „aranykorról” beszélnie, miközben a hazai bérszínvonalat tudatosan tartották regionális szinten is alacsonyan, ezt nevezve el versenyelőnynek.

Az egy főre jutó GDP 2017-re Ausztriában 47290 USD, hazánkban pedig alig 15531 volt.) Ráadásul a hazai vállalkozói szféra támogatás híján nem erősödhet a kellő mértékben, az új oligarchák pedig jellemzően nem saját tehetségük, hanem kormányzati kiadások eredményeképpen foglalhattak pozíciókat és könyvelhettek el növekedést 

- tette hozzá a képviselő. 

Z. Kárpát Dániel szerint párja annak örülne, ha mind a pénzügyminiszter, mind pedig Matolcsy György annak útjait keresné, hogyan vonhatók be a multicégek a közteherviselésbe, s hogyan tárgyalhatók újra a stratégiai szerződések annak céljából, hogy azokban a magyar munkabérek lassú, de legalább a termelékenységi adatokkal összhangban lévő felzárkóztatása is ki legyen kötve.

"A magyar polgárok többsége vélhetően az osztrák színvonalnál kevesebbel is beérné, ha cserébe visszaépülne a szociális védőháló maradéka, nem fenyegetnének tömeges kilakoltatások, és nem tartoznának teljes magyar régiók egész Európa legszegényebb vidékei közé."

A Jobbik képviselője, azzal zárta gondolatát, hogy elsőként talán nem Bécset kellene megcélozni, hanem megismerkedni a magyar rögvalósággal.