Matolcsy döntött, 50 ezer forintos arany emlékérmét bocsát ki az MNB

Matolcsy döntött, 50 ezer forintos arany emlékérmét bocsát ki az MNB

Szeptember 6-án lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete a „Hunyadi János aranyforintja” arany emlékérme kibocsátásáról - írja a 24.hu.

A „Hunyadi János aranyforintja” nevű, 50 000 forintos címletű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 3,491 gramm, átmérője 20 mm, széle sima. Előlapján, a középmezőben a kormányzó aranyforintjának ábrázolása látható, hátlapján Hunyadi János alakjának a Thuróczi-krónika brünni kiadásának ábrázolása, illetve a kormányzó által kibocsátott aranyforint előlapján megjelenő címerpajzs alapján készült ábrázolás látható. Az emlékérméből 2000 darab készíthető.

Matolcsy György külön rendelete alapján egy ugyanilyen címletű, méretű, de négyszeres súlyú – úgynevezett piedfort – arany veret érmét is kiadnak.

Az emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, de súlya 13,964 grammos, szélén pedig latin a szélfelirat. Ebből csak 500 darabot vernek.

„Hunyadi János aranyforintja” néven kiadnak továbbá egy rézötvözetű, 2000 forintos címletű emlékérmét, amely 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készül, súlya 2,7 gramm, átmérője 20 mm, széle sima. Ebből 5000 darab készíthető.

A Magyar Pénzverő Zrt. Facebook-oldalán azt írta, hogy az emlékérmék webáruházában, érmeboltjában nem lesznek elérhetők. Csak az előjegyzett termékek átvételi időszaka után, az át nem vett érmék kerülnek a webshopba. Az előjegyzők részére a túljegyzés miatt mindhárom érméből 1-1 darabra korlátozták a megvásárolható mennyiséget.