Civilek a MÁV-Start vezérének távozását követelik

Száz Intercityre nem fértek fel az utasok.

A MÁV-Start most sem készült fel az ünnepi forgalomra: december 21-e óta 100 Intercity-vonatra fogytak el a helyjegyek. A Győr, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg, Kelebia, Lőkösháza és Biharkeresztes felé közlekedő járatok is megteltek. Bár a vasúttársaság előzetesen azt ígérte, hogy növelik a vonatok kapacitását, valójában számos járatra feleannyi kocsit sem kapcsoltak, mint amennyi szükséges lett volna. Több tucat vonatról hiányoztak az első osztályú kocsik is – áll a Közlekedő Tömeg Egyesület portálunkhoz is eljuttatott közleményében.

A Közlekedő Tömeg Egyesület eddig három alkalommal hívta fel a MÁV-Start figyelmét a megtelt Intercityk súlyos problémájára: a szeptember 1-jei iskolakezdés alkalmával, az október 23-ai hosszú hétvégén, illetve a november 1-jei hosszú hétvégén. Minden alkalommal hangsúlyozták, hogy megoldást csak a forgalomból kivont kocsik üzembe helyezése, új járművek vásárlása, illetve a csúcsidőszakon kívüli vonatok jegyárainak további csökkentése adhat.

A civil szervezet úgy véli, a probléma gyökere Csépke András vezérigazgató személyes projektje, az IC+ kocsik építése. 2016-ra 50 ilyen vasúti kocsinak kellett volna elkészülnie, ebből azonban ma mindössze 4 darab szállít utasokat. A projekt nem halad, és mivel „a MÁV-Start valamennyi erőforrása ezen dolgozik”, nem marad elég kapacitás a meglévő járművek karbantartására, így egyre kevesebb az üzemképes kocsi. Emiatt fordul elő egyre gyakrabban, hogy nincs elég férőhely a vonatokon, és nem férnek fel rájuk az utasok.

Miután az egyesület felhívta erre a figyelmet, a MÁV-Start első embere perrel kezdte fenyegetni őket – érdemi reakciót nem kaptak. Csépke Andrást ezért meghívták egy televíziós vitára, melyet az utolsó pillanatban lemondott.

A szervezet kiemeli, a vezérigazgató továbbra is tagadja a problémák létezését. Valójában azonban a Csépke András vezette MÁV-Startnál néhány hónapon belül negyedjére fordul elő, hogy több tucat vonatra nem férnek fel az utasok – az elmúlt napokban összesen 100 ilyen járat volt. A Közlekedő Tömeg Egyesület ezért a MÁV-Start vezérigazgatójának azonnali lemondását követeli.

A civilek Google fotótárukon tették közzé azoknak a járatoknak a MÁV-alkalmazásból lementett képernyőképét, melyekre december 21. és 29. között idejekorán elfogytak a jegyek.

(Nyitó- és borítókép: Közlekedő Tömeg Egyesület)