A Médiatanács döntése alapján Bayer Zsolt büntetlenül szidhatta Nagy Blankát az Echo Tv-n

Belefér.

„Ő a mi kis Blankánk, a jövő politikusasszonya, ugye, aki ha gimnazista, akkor maximum 18 éves lehet, és már egy igazi, kretén, barom állat. És még csak 18 éves!” - többek között ezekkel a szavakkal kedveskedett Bayer Zsolt az Echo Tv-n Nagy Blankának, de tovább is ment: „No, hát akkor, kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska, kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli.”

A Médiatanács állampolgári bejelentés nyomán vizsgálódott a műsor körül, de nem büntették meg az Echo Tv-t, mert a testület szerint ez csak véleménynyilvánítás volt. A bejelentők szerint a műsorban megsértették az emberi méltósgot, a személyiségi jogokat és a jó hírnévhez fűződő jogot, valamint problémásnak találták, hogy az adás korhatár-besorolás nélkül került fel a Youtuba-ra.

A Médiatanács szerint 

a bejelentésekben vitatott tartalom egy konkrét személlyel kapcsolatos véleménynyilvánítás volt, amely önmagában – bár az valóban sértő lehetett az érintett személyre nézve – alkalmatlan arra, hogy a magánérdek sérelmén túlmutató, a közösség sérelmét is megvalósító médiaszolgáltatói magatartásnak legyen tekinthető.

Az Echo Tv-n nem csak a Bayer-féle műsort, hanem az Informátor egy adását is vizsgálták. Az adott rész a hajléktalanokról szólt, a bejelentők szerint megsértették az emberi méltóságot és kirekesztő jellegű volt a tálalás, de a Médiatanács itt sem talált problémát. 

Büntettek is

A Balázsék című rádióműsor egyik szeptemberi adása 350 ezer forintos büntetést ért a helytelen korhatár-besorolás miatt. A Rádió 1 műsorában szexualitásra való utalásokat tettek, ami a testület szerint a 16-os kategóriába tartozott így csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.