Még az energiaválság csúcsán sem voltak olyan elkeseredettek a cégvezetők, mint most

Még az energiaválság csúcsán sem voltak olyan elkeseredettek a cégvezetők, mint most

Már áprilishoz képest is sokat romlott a vállalkozások helyzetértékelése és várakozásai. A legnagyobb mértékű romlás a várható beruházási aktivitás megítélésében tapasztalható az előző negyedévhez képest.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legfrissebb vállalati konjunktúrafelmérése szerint a cégvezetők borúlátóbbak, mint az energiaválság csúcsán - írja a Telex. A felmérésben több száz olyan céget kérdeztek meg, melyek legalább 20 főt foglalkoztatnak.

A vállalkozások vezetői pesszimistábban ítélik meg az összes vizsgált szempontot a 2024. áprilisi szinthez viszonyítva.

Nem számítanak beruházásokra a cégvezetők

Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékű romlás a várható beruházási aktivitás megítélésében tapasztalható.

Komoly csökkenés történt a várható termelési szint, az elmúlt féléves termelési szint, valamint a várható kapacitáskihasználtság értékelése szempontjából is.

Az egy évvel korábbihoz képest legnagyobb mértékben az elmúlt féléves termelési szint a jelenlegi rendelésállomány és a várható beruházási aktivitás értékelése pesszimistább, de a többi mutató értékelése is negatívabb az egy évvel ezelőtti értékéhez képest.

Sokat romlott a helyzet

A vállalkozások helyzetértékelése és várakozásai összességében még pozitívak, de áprilishoz képest már jelentősen romlottak.

A cégek jelenlegi helyzetértékelése emellett elmarad az áprilisban megfogalmazott várakozásoktól.

(Kiemelt képünk: Esztergom, 2024. május 31. A karosszéria- és alvázelemeket gyártó német tulajdonú Kirchhoff Hungaria Kft. új, 5600 négyzetméteres csarnoka az átadás napján Esztergomban 2024. május 31-én. A húszmilliárd forintos beruházás része még egy dorogi 6300 négyzetméteres csarnok berendezése és termelésbe állítása. MTI/Kovács Attila)