Megállapodott az amerikai szenátus az újabb Ukrajnának szóló katonai segélyről

Megállapodott az amerikai szenátus az újabb Ukrajnának szóló katonai segélyről

60 milliárd dollárt adnak Kijevnek, 14,1-et pedig Izraelnek.

Az amerikai szenátorok hónapokig tartó viták után vasárnap megállapodásra jutottak a bevándorlásról és az Ukrajnának nyújtott segélyekről, de a képviselőház republikánus elnöke azonnal megígérte, hogy elveti azt, annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök az indítvány "gyors elfogadására" szólított fel - számolt be az MTI.

A megállapodás, amely összesen 118,3 milliárd dolláros finanszírozást jelent, 60 milliárd dollárt tartalmaz Kijevnek az orosz támadással szembeni háborús erőfeszítéseire, valamint 14,1 milliárd dollárt Izraelnek.

A migrációs politikát is megreformálják

A dokumentum továbbá 20,2 milliárd dolláros csomagot tartalmaz a migrációs politika reformjára. Ebben a menedékkérelmek feldolgozásának rendszerére vonatkozó szigorúbb korlátozások akkor érvényesülnek, ha a határátlépések száma meghaladja a heti ötezer főt.

A szöveget gyorsan jóváhagyta Biden elnök, aki kiemelte, az ország "csődöt mondott" a bevándorlási rendszer megreformálására. Egy humánusabb hozzáállást szorgalmazott, mint elődje, Donald Trump, akinek ellentmondásos intézkedései családok szétválasztásához vezettek az amerikai-mexikói határon.

"Kétpárti megállapodást értünk el a nemzetbiztonságról, amely az elmúlt évtizedek legszigorúbb és legigazságosabb migrációs reformját tartalmazza. Határozottan támogatom" - mondta Biden nyilatkozatában.

A képviselőház elnöke, Mike Johnson, Donald Trump támogatója, az X közösségi oldalon ugyanakkor kijelentette: "ez a törvényjavaslat még rosszabb, mint amire számítottunk, és messze van attól, hogy véget vessen az elnök által létrehozott határkatasztrófának".

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden a dél-karolinai előválasztás alakulását nézi óriáskivetítőn a Demokrata Párt kampányközpontjában, a Delaware állambeli Wilmingtonban 2024. február 3-án. MTI/AP/Alex Brandon)