Megint gáncsolnak Orbánék: Szijjártó megüzente, nem támogatják Mark Rutte NATO-főtitkárságát

Megint gáncsolnak Orbánék: Szijjártó megüzente, nem támogatják Mark Rutte NATO-főtitkárságát

A tavaly júliusban lemondott holland miniszterelnök korábban élesen bírálta a magyar kormányt. Jelen állás szerint Mark Rutte a legesélyesebb jelölt a NATO-főtitkári posztra.

A magyar kormány nem tudja támogatni, hogy Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök legyen a NATO következő főtitkára – ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján az Orbán-kormány nevében.

"Természetesen nem tudjuk támogatni olyan ember megválasztását a NATO főtitkári posztjára, aki korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot"

– írta meg a 24.hu a Reuters tudósítása alapján.

Év elején az Index írt arról, hogy a tavaly júliusban lemondott holland miniszterelnök a legesélyesebb jelölt a NATO-főtitkári posztra a távozó Jens Stoltenberg után. Az új NATO-főtitkár megválasztásához egyébiránt az észak-atlanti szövetség mind a 31 tagállamának egyhangúan támogatnia kell a jelöltet.

Nem csoda, hogy Orbánéknak finoman szólva sincsen ínyükre Mark Rutte esetleges NATO-főtitkári pozíciója

Emlékezetes, Mark Rutte korábban élesen bírálta a magyar kormányt, főként jogállamisági aggályok miatt. 2021-ben úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak „nincs többé helye az EU-ban”.

A kormánypárti módosító indítványokkal teletűzdelt, úgynevezett "gyermekvédelmi törvény" elfogadása után Rutte azt mondta, szerinte a homofób törvényt vissza kell vonni, és úgy fogalmazott:

Térdre kell kényszeríteni Magyarországot.

(Címlapkép: MTI)