Megkezdődött a paralimpia

A viadalon, amelyen 22 sportágban küzdenek a résztvevők, 164 ország több mint 4000 sportolója, köztük 43 magyar vesz részt.

A magyar küldöttség elegáns formaruhájában - amelyben a világosbarna, a kék és a fehér színek dominálnak - 72.-ként lépett a legendás Maracana Stadion küzdőterére, a zászlót a hetedik paralimpiáján szereplő, Barcelonában aranyérmes kerekesszékes úszó, Ráczkó Gitta vitte.

A megnyitó időpontja éppen Brazília nemzeti ünnepére esett, 1822-ben ezen a napon kiáltották ki az ország függetlenségét. A szervezők nem titkolt célja az volt a műsorral, hogy a nézők ezután más szemmel nézzenek a fogyatékossággal élő emberekre, vetkőzzék le előítéleteiket. A ceremónia kissé foghíjas lelátók előtt zajlott.

A rajt előtti visszaszámlálást Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke indította el, majd amikor a nulla következett, Aaron Wheelz kerekesszékes extrémsportoló egy óriási, 17 méter magas rámpáról legurulva látványosan keresztülrepült a nagyméretű számon. Ezzel egy időben tűzijáték jelezte a megnyitó kezdetét.