Megnyíltak a csapok a miniszter városának csapatánál

Nagyot lépett előre a Várda SE a Kisvárda honlapjára tavaly év végén felkerült dokumentum alapján. E szerint a harmadosztályban szereplő futballcsapat 2014-ben négyszer annyi pénzt kapott, mint az előző évben: a korábbi 54 millió forint helyett tavaly 238 millió forintnyi bevételre tett szert – számolt be róla az mfor.hu.

Az ugrásban két tényező játszott szerepet. Az önkormányzat a 2013-as 16,7 millió forint helyett tavaly már 67 millióval támogatta az egyesületet, másrészt a látványcsapatsportot támogatók is „hirtelen felfigyeltek” a klubra. E címen a 2013-as 33,6 millió helyett tavaly 171 millió forinttal gazdagodott a csapat.

A bevételek megugrása nyomán komoly tervezésbe fogtak az idei szezonban: a stadion kiviteli terveinek költsége 40 millió forintot tesz ki, és azért, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásainak megfeleljen, 50 millióért mobillelátó is készül. Az egyesület fejlesztési programjának teljes értéke 182,8 millió forint: ebből 42,2 millió az önrész, 135,6 millió pedig támogatást jelent.

Kisvárda focijára először tavaly októberben figyelhettünk fel. A Magyar Közlönyben megjelent akkori kormányhatározat szerint 800 millió forinttal toldották meg a stadionrekonstrukcióra szánt keretet a költségvetésben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, 16 ezres kisváros így 120 milliós felújítás helyett csaknem egymilliárd forintból új stadiont kap.

Később a Szerencsejáték Zrt.-nek is érdekes lett Seszták Miklós városának csapata: az állami cég 15 millió forintot adományozott a Várda Sport Egyesületnek közérdekű cél támogatása címén.