Mégsem függesztjük fel a Dublin III.-at?

Semmilyen uniós jogszabály alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó - mondott ellent önmagának a kormány a dublini egyezmény ügyében. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország minden uniós jogszabályt betart, és semmilyen uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó. Arról tájékoztatott, hogy az országba idén 61 ezer illegális bevándorló érkezett, közülük 60 922-en Szerbia felől. Megismételte a korábban elhangzottakat, miszerint a bevándorlási nyomás Magyarországnak súlyos problémákat okoz, éppen ezért a súlyos technikai, kapacitásbeli problémát orvosolni akarják.

Ausztria és 10 másik uniós ország vissza fogja küldeni az illegális bevándorlókat Magyarországra – figyelmeztetett Szijjártó. Hozzátette: többségük Görögországban lépett az Európai Unió területére, oda kellene őket visszaküldeni.

A kormány arra kérte Trócsányi László igazságügyi minisztert: a dublini egyezménnyel kapcsolatos kérdésekről konzultáljanak, hogy a nyugat-balkáni illegális bevándorlási nyomást kezelni lehessen.

A magyar-szerb határszakaszon létesítendő ideiglenes biztonsági határzár megépítéséhez, az anyagbeszerzéshez 6,5 milliárd forint elkülönítéséről döntött a kormány. "Az a célunk, hogy az állam maga építse meg az ideiglenes biztonsági határzárat" - mondta. Közölte azt is: az ideiglenes biztonsági határzár mielőbbi megépítéséhez szükséges törvénymódosítások ügyében a kormány arra kérte a Fidesz-KDNP-t, alakítson ki "parlamenti egyetértést" a jogszabály-módosítások mihamarabbi országgyűlési megtárgyalása érdekében.

A jövőre vonatkozóan a miniszter leszögezte: "minden határszakaszon, ahol a törvénysértő (...) bevándorlás megakadályozására nincsen más hatékony mód, ott az ideiglenes biztonsági határzár felépítésének eszközét fogjuk alkalmazni". A magyar-szerb kormányülésen tisztáznák, hogy a kerítés felépítése nem Szerbiának, hanem az illegális bevándorlásnak szól.

A sajtó nem tehetett fel kérdéseket, Kovács Zoltán ugyanis közölte, hogy vissza kell menniük a kormányülésre. Kérdezni majd holnap, Lázár János szokásos sajtótájékoztatóján lehet.

Magyarország türelmet kér

Tasnádi László rendészeti államtitkár szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén azt mondta: Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni.

A testület ülésén szintén részt vevő Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója közölte, az uniós normák szerint összesen 1500 migránst tudnak befogadni, jelenleg azonban sátrakat is felállítva napi 3500-4000 embert kell elszállásolniuk.

A főigazgató hangsúlyozta, minden, a dublini rendeletből adódó kötelezettséget betartanak, de a migránsok Nyugatról történő visszafogadásához további bővítések kellenek. Az uniós tagállamok ugyanis folyamatosan szigorítják fellépésüket és próbálnak egyre több kérelmezőt visszaadni Magyarországnak - fejtette ki, majd hozzátette, jelenleg 6-700 migráns átvételéről kezdődött egyeztetés és az ő esetükben kértek türelmet.