Megsérült állami gép: milliárdos kár keletkezhetett Szijjártóék 17 milliárdos Airbusában

Megsérült állami gép: milliárdos kár keletkezhetett Szijjártóék 17 milliárdos Airbusában

Elég csúnyán megsérült a hajtómű, ami hosszadalmas és rendkívül drága, akár milliárdos nagyságrendű összegbe is kerülhet a javítás. Amíg viszont a szállítógép vesztegel, addig pénzt sem termel.

Mint arról beszámoltunk, megsérült az augusztus 20-i légi parádén a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium 17 milliárd forintos Airbus szállítógépe. Az állami gép egyik hajtóműjében olyan súlyos károsodást találtak a vasárnapi repülés után, hogy a gép egy időre hangárba került.

Azt már korábban elismerte a WizzAir, hogy a Duna fölött alacsonyan átrepülő Airbus A330-as repülőgép egy madárral ütközött. A hvg.hu friss információi szerint

elég csúnyán megsérült a hajtómű, ami hosszadalmas és rendkívül drága, akár milliárdos nagyságrendű összegbe is kerülhet a javítás.

A lap megkérdezte a külügyet, a tárca azonban nem árult el semmit a javítás költségeinek részleteit, csak azt, hogy a sérülések elemzése szakemberek bevonásával végzik.

Hozzátették: a tervek szerint jövő hétre már újra repülhet a gép.

Az viszont biztos, hogy amíg a gép vesztegel, addig átmenetileg nem szállít, így pénzt sem termel. Pedig az állami Airbus általában hetente többször repül Kínába és Kazahsztánba

- jegyzi meg a 24.hu.

Az A330-as szállítógépet még a covid-járvány idején, 2020-ban vásárolták meg a Szijjártó Péterék a Qatar Airwaystől.

(Címlapkép: A KKM Airbus A-330 szállító repülőgépének alacsony áthúzása a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légiparádén, a háttérben az Országház épülete 2023. augusztus 20-án. MTI/Lakatos Péter)