Megsérült Szijjártó Péterék 17 milliárdos Airbus szállítógépe az augusztus 20-i légi parádén

Megsérült Szijjártó Péterék 17 milliárdos Airbus szállítógépe az augusztus 20-i légi parádén

A landolás után sérüléseket találtak a repülőn, így a szakembere úgy döntöttek, egy időre ki kellett vonni a forgalomból.

Megsérült az augusztus 20-i légi parádé idején a Külgazdasági és Külügyminisztérium Airbus szállítógépe - tudta meg a 24.hu.

A lap információi szerint

a 17 milliárd forintért vásárolt állami gép egyik hajtóműjében olyan súlyos károsodást találtak a vasárnapi repülés után, hogy a gép egy időre hangárba került.

Az Airbus A330-200F típusú gép a légiparádé programja szerint a honvédség vadászgépes és helikopteres bemutatóját követően egy WizzAir utasszállító társaságában repült át kis magasságban a Parlament előtti Duna-szakaszon.

Mint írják: az állami gép a repülési adatok szerint vasárnap reggel szállt fel Ferihegyről, Dabas környékén tett néhány időkitöltő kört, majd a főváros felé vette az irányt. Ezután kétszer is átrepült a Lánchíd és a Margit híd fölött, kevesebb mint egy órányi levegőben töltött idő után visszatért Ferihegyre.

A 24.hu megkereste a szállítógépet üzemeltető WizzAirt, akik elismerték: a gép az augusztus 20-i repülés alkalmával madárral ütközött, de a cég azt állítja, a motor sérülése nem ennek az eredménye.

"Az Airbus A330-as repülőgép madárral ütközött, az ütközés azonban nem veszélyeztette a repülőgép biztonságos működését" – válaszolt a WizzAir.

Azt is közölték, hogy

a landolást követően elvégezték a kötelező teljes körű átvizsgálást végeztek a szakemberek, ekkor találtak sérüléseket a hajtóműben, a repülőgép pedig azóta is javítás alatt áll.

A légitársaság szerint a sérülés további elemzése a hajtóművet gyártó Rolls-Royce szakembereinek bevonásával történik.

(Címlapkép: A KKM Airbus A-330 szállító repülőgépének alacsony áthúzása a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légiparádén, a háttérben az Országház épülete 2023. augusztus 20-án. MTI/Lakatos Péter)