Megússza a felelősségre vonást Cecil, az oroszlán gyilkosa

Walter Palmer nyáron egyik napról a másikra lett a Földkerekség egyik leghíresebb, és egyben leggyűlöltebb embere. Egy vadászat alkalmával ugyanis nyíllal elejtett egy oroszlánt. Az állat történetesen Zimbabwe egyik jelképe, Cecil volt, aki számos természetfilmben szerepelt, sőt a kutatók még GPS-t is tettek rá, hogy követni tudják, merre jár. Hírnevét elsősorban méretei okozták - a világ egyik (ha nem a) legnagyobb oroszlánja volt. Valószínűleg ez keltette fel az amerikai fogorvos érdeklődését is, aki megnyúzta és le is fejezte a szerencsétlen jószágot. 
 
Palmer azt állítja fogalma sem volt arról, milyen különleges vadat lőtt le. Ám ennek némileg ellentmond, hogy "rekordot döntő" trófeájával dicsekedett, sőt még egy pincérlányt is megpróbált felszedni vele. Védett állatot sem először ölt. Lőtt már jegesmedvét a sarkvidéken, 2006-ben pedig engedély nélkül levadászott egy medvét Wisconsinban.
 
A fickó egyébként valóban ritka gusztustalan figura lehet. 2009-ben 125 ezer dollárt fizetett egyik alkalmazottjának, hogy ne jelentse fel, amiért munka közben fogdosta, és szexuálisan zaklatta őt. 
 
Július végén még úgy volt, hogy vádat emelnek Cecil gyilkosa ellen - ám akkor még nem tudták, kiről van szó. Azóta megenyhültek a zimbabwei hatóságok. Hétfőn maga a környezetvédelmi miniszter jelentette be, hogy nincs miért bíróság elé állítani Palmert, hiszen "minden engedélye" rendben volt a vadászatra.
 
Ez amúgy papíron akár rendben is lehet, hiszen csak a nemzeti parkokban tilos az állatok kilövése. Ám az orvvadászok régi trükkje, hogy az általuk megvesztegetett őrök engedik, hogy a célpont kisétáljon a védett területről, ahol már szabadon végezhetnek vele. Az amerikai fogorvos állítólag nem kevesebb, mint 35 ezer fontot fizetett, hogy kiolthassa Cecil életét.