Megúszta a hazudozó műsorvezető

Ordas nagyot hazudott iraki háborús élményeiről az NBC műsorvezetője, mégsem rúgják ki.

A műsorvezető és az országos tévéhálózat előzetes megállapodásáról megjelent értesülések szerint a fizetés nélküli felfüggesztés augusztus végéig érvényben marad, de Williams nem lehet többé az NBC Nightly News arca a helyébe lépett Lester Holt helyett.

A CNN szerint Brian Williams jövőbeni szerepéről még az NBC legtöbb vezetőjét sem tájékoztatták. A csatornánál egyébként belső vizsgálat indult, amikor kiderült, hogy a televíziós személyiség eltúlozta saját iraki megpróbáltatásait. Bebizonyosodott, hogy az újságíró az "arab tavaszról", az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktusról és a Katrina hurrikán 2005-ös New Orleans-i pusztításairól készített riportjaiban is „túlzásokba keveredett”.

A Holt vezette NBC Nightly News májusban a 25-54 és 18-49 éves korcsoport-kategóriában is lemaradt az ABC World News Tonight című híradója mögött. Ez utoljára 2007-ben fordult elő. Az általános összesítésben azonban az NBC esti hírműsora továbbra is piacvezető maradt, 7 millió 708 ezer nézővel, szemben az ABC rivális műsorának 7 millió 673 ezer nézőjével.

Brian Williams, aki 22 évet töltött televíziós újságírói pályán, februárban kénytelen volt bocsánatot kérni a nézőktől, amiért valótlanul állította, hogy az Irak elleni 2003-as invázió idején az őt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre, mert eltalálta egy páncéltörő gránát. A Stars and Stripes katonai lap előzőleg megszólaltatott több helikopterezőt, akik szerint az újságíró "a közelében sem járt" annak a hármas köteléknek, amelyet támadás ért, és csak akkor érkezett helyszínre egy negyedik járművön, amikor a három gép már egy órája földet ért.