Megúszta a MAL Zrt. a kártérítést

A jogerős határozat egyebekben helybenhagyta a Veszprémi Törvényszék elsőfokú ítéletét a felszámolás alatt álló Mal Zrt. és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség jogutódja, a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes főosztálya ellen indított kártérítési perben.

Ábrahám Éva tanácsa helybenhagyta az elsőrendű alperes Mal Zrt. felelősségére vonatkozó határozatot, mondván, nem vitatható, hogy a cég - műszaki, technológiai és karbantartási hiányosságokkal - környezetet veszélyeztető magatartást folytatott.

A tábla - és az elsőfokú ítélet - szerint a másodrendű alperes, a kormányhivatali főosztály (illetve jogelődje) az akkori jogszabályoknak megfelelően ellenőrizte a Mal Zrt. tevékenységét, így nem terheli felelősség az iszapkatasztrófa bekövetkeztéért.

A Mal Zrt. és a környezetvédelmi hatóság ellen 67 ember összesen 479 millió forint értékben indított kártérítési pert. Első fokon 18 millió 235 ezer forintnyi kártérítési összeget ítélt meg a Veszprémi Törvényszék kilenc felperesnek. Akkor 61 felperes adott be fellebbezést, amelyet időközben 35-en visszavontak.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált -írta az MTI.

A 67 károsult igényéből mindössze 11-et talált a bíróság megalapozottnak!

A pszichológus szakértői vélemény szerint valamennyi vizsgált felperesnél pszicho-traumát okozott a katasztrófa átélése. A szakértő, jellegében is súlyában ezt a háborús történésekhez hasonlította. "A vörösiszappal fizikálisan érintkező megsérült felperesek esetében pedig az életük, testi épségük is közvetlen veszélyeztetve volt.” - ezzel indokolta a másodfokon eljáró Győri Itélőtábla, hogy miért emeli kétszeresére a nem vagyoni kártérítés összegét. Az anyagi kárt viszont az elsőfokú határozat is megfelelően állapította meg, ezért annak mértéke nem változott - mondta ki a Győri Ítélőtábla.

Várakozáson felüli jó eredményt értünk el –

így kommentálta a döntést Pál Helga, a Mal ügyvédje - utalva arra, hogy a cégnek az 500 millió forintnyi benyújtott kártérítésből mindössze 33 milliót kell kifizetnie. A károsultak jogi képviselője már árnyaltabban fogalmazott: szerinte tartani lehet attól, hogy a felszámolás alatt lévő cég esetleg nem fizet. Bense László Erik azt mondta, hogy a kormánynak létre kellene hozni egy kártérítési alapot, hogy az emberek biztosan megkapják a pénzüket. Az ítéletet személyesen végighallgató Kálmán Tamás volt a legcsalódottabb annak ellenére, hogy a neki járó kártérítést is kétszeresére emelték. Ő akár a Strasbourgi Bíróságig is hajlandó elmenni, hogy szerinte méltó büntetést kapjon a Mal Zrt.

A Győri Ítélőtábla határozata jogerős. A Mal Zrt. vezetői és több alkalmazottja ellen ezzel párhuzamosan zajlik egy büntető per is Veszprémben. Abban az ügyben még nem született ítélet - hivatkozik a Zöldválasz, a nemzeti környezetvédelmi portál a nyugat.hu-ra.