Mélyponton az euró támogatottsága Lengyelországban

Az adat azt mutatja, hogy Lengyelország nem fogja egyhamar bevezetni az eurót. Az elnökválasztási kampányban győztes Andrzej Duda is ellenzi, hogy az ország a közeljövőben belépjen az euróövezetbe.

Lengyelország eddig nem jelölt meg csatlakozási céldátumot. Mateusz Szczurek pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy Lengyelország "az ajtórésben tartja a lábát", de egyelőre nem lép be az euróövezetbe, mivel az semmit nem javítana státuszán. A politikus szerint az euró bevezetése már a kamatok jelentős csökkenését sem vonná maga után, mert Lengyelország már most is olcsóbban tudja finanszírozni magát, mint a vele azonos besorolású euróövezeti országok.

Az Európai Bizottság Eurobarométer programja keretében végzett, május elején közzétett felmérés szerint a térség országai között rendkívül nagyok az eltérések a közös valuta bevezetését illetően. Míg Romániában a válaszadók 68 százaléka, Bulgáriában 55 százaléka és Horvátországban 53 százaléka az euró mellett foglalt állást, Csehországban a megkérdezettek 70 százaléka az eurózónához való csatlakozás ellen volt. Magyarországon a támogatók aránya a tavalyi 64 százalékról 60 százalékra csökkent.